Μια επιδημία ιλαράς που δεν θα υπήρχε αν τα παιδιά εμβολιάζονταν συστηματικά

Ακόμη και το πιο χαρωπό μέρος στον πλανήτη μπορεί να χτυπηθεί από επιδημία ιλαράς. Και μάλιστα τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, όταν μερικοί γονείς στις ΗΠΑ δεν έχουν εμβολιάσει από «άποψη» τα παιδιά τους.

Το ξέσπασμα της νόσου συνέβη στη Disneyland της Καλιφόρνια όπου ένα παιδί, που όπως αποκαλύφθηκε είχε κολλήσει τη δυνητικά θανατηφόρα νόσο, τη μετέδωσε σε 26 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί και σε πέντε εργαζόμενους.

Έτσι, η νόσος που ξεκίνησε από την Καλιφόρνια, μεταφέρθηκε, μέχρι στιγμής, σε ακόμη τρεις πολιτείες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χρειαστεί να νοσηλευτούν, μεταξύ των οποίων και βρέφη.

Πάραυτα, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο για παιδιά στον κόσμο δεν έβαλε λουκέτο, αλλά έθεσε σε καραντίνα περίπου 380 άτομα.

Νοσούν εύκολα όσοι δεν εμβολιάζονται

Σύμφωνα με στατιστικές, πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έχουν περάσει ιλαρά και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα προσβληθούν από αυτήν αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Όταν κάποιος που δεν έχει κάνει εμβόλιο εισπνεύσει τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, τα κύτταρα που επικαλύπτουν τη μύτη και τον λάρυγγα μπορεί να μολυνθούν. Αν αυτό συμβεί, μετά από μερικές ημέρες ο ιός θα εισέλθει στο αίμα και σε όλο τον οργανισμό.

Τελικά, θα προσβάλλει τα μάτια, το δέρμα, την αναπνευστική οδό και τους λεμφαδένες, παράγοντας συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και στον εγκέφαλο.

Η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί από 8 έως 14 μέρες. Η πιο επικίνδυνη περίοδος να «κολλήσει» κανείς είναι κατά τις τελευταίες 4 ή 5 ημέρες του χρόνου επώασης, ωστόσο όλο το καταρροϊκό στάδιο αλλά και οι πρώτες ημέρες είναι επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού.

Τα καλά νέα είναι ότι αφήνει μόνιμη ανοσία για όλη τη ζωή αυτού που θα νοσήσει. Επίσης, βρέφη μικρότερα των οκτώ μηνών δε νοσούν εφόσον η μητέρα τους είχε αντισώματα κατά της ιλαράς κατά την διάρκεια της κύησης.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά, αλλά φάρμακα που καλύπτουν τις επιπλοκές. Έτσι, ο πυρετός και η δυσφορία αντιμετωπίζονται με ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη. Τα αντιβιοτικά αποφεύγονται, ενώ οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν ανάπαυση και υποστηρικτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο που θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες.

[ πηγή = tanea.gr ]

Τι είναι το ακουόγραμμα;

Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους θα πρέπει να κάνει έναν Ακουολογικό Έλεγχο.

Ρωτούν:
* «Τι ακριβώς είναι το ακουόγραμμα;»
* «Πονάει σαν εξέταση;»
*«Το παιδί μου θα συνεργαστεί;»
* «Τι μπορεί να δείξει το ακουόγραμμα;»

Το ακουόγραμμα είναι μια γραφική παράσταση που δείχνει πόσο καλά ακούει ένα άτομο, τόνους διαφόρων συχνοτήτων. Χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν κάποιος εμφανίζει απώλεια ακοής. Το παιδί ακούει μέσα από ειδικά ακουστικά απλούς ήχους και απαντά αν έχει ακούσει ή όχι τον ήχο εκείνη τη στιγμή, είτε λεκτικά είτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εξέταση διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά ίσως και περισσότερο ανάλογα με τη συνεργασία του παιδιού.

Η ακουολογική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένα παιδί με μερική απώλεια ακοής μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας του. Το παιδί δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα λεπτά διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά των ήχων με αποτέλεσμα να συγχέει ήχους που βρίσκονται «πολύ κοντά» στο τρόπο και τόπο άρθρωσης. Ένα παιδί με μερική απώλεια ακοής ή με υγρό στα αυτιά μπορεί να μπερδεύει τα φωνήματα θ-δ με τα φ-β και να λέει «φέλω» αντί «θέλω», «βώρο» αντί «δώρο», να συγχέει και να μην εκφέρει σωστά όλα τα φωνήεντα πχ «άνα» αντί «ένα», ή να μπερδεύει τα άηχα με τα ηχηρά ζεύγη φωνημάτων πχ «πάλα» αντί «μπάλα».

Γενικά, όταν ένα παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα τροποποιεί συστηματικά την ομιλία του με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο ομιλίας παιδιού μικρότερης ηλικίας, συχνά ζητάμε από τους γονείς να κάνουν έναν ακουολογικό έλεγχο.

Πολλές φορές το ακουόγραμμα μπορεί να γίνει προληπτικά ή προκειμένου να αποκλείσουμε κάποια αίτια που μπορεί να προκαλούν την καθυστέρηση στην ομιλία.

Τέλος, έχοντας στα χέρια μας το αποτέλεσμα ενός ακουογράμματος μπορούμε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό του εξατομικευμένου λογοθεραπευτικού προγράμματος που θα εφαρμόσουμε και να καθοδηγήσουμε αναλόγως τους γονείς.Λία Παλαιολόγου - Λογοθεραπεύτρια - Αθήνα

Φταίει η τσάντα για τη σκολίωση του παιδιού μας;

Ήταν ένας μύθος που κράτησε χρόνια. Η σκολίωση είναι άγνωστης αιτιολογίας (δηλαδή δεν ξέρουμε την αιτία που την προκαλεί), είναι κληρονομική και από την αρρώστια αυτήν πάσχουν κυρίως τα κορίτσια (8 φορές πιο συχνά από ότι τα αγόρια). Είναι σχετικά συχνή πάθηση, της σχολικής ηλικίας και εμφανίζεται στην ηλικία των 10-12 ετών. Ένα στα δέκα παιδιά θα την παρουσιάσει (ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση). Αυτό σημαίνει πως ο προληπτικός έλεγχος των κοριτσιών, με βεβαρυμμένο παρελθόν από τη μητέρα τους, πρέπει να είναι τακτικός και πολύ προσεκτικός.

Μία από τις πρώτες ενδείξεις που πρέπει να ανησυχήσουν- παραξενέψουν τους γονείς, είναι η κακή εφαρμογή των ρούχων στο σώμα του παιδιού (όταν "κρεμάει" ο ένας ώμος ή "σηκώνεται" ο ένας γοφός).

Πλατυποδία - ένα υπαρκτό πρόβλημα ή μήπως μια άσκοπη φοβία;

Όλοι οι γονείς, βλέποντας στα μικρά παιδιά την έλλειψη ποδικής καμάρας, φοβούνται πως πρόκειται για πλατυποδία. Όμως, έχουμε μια φυσιολογική χαλαρότητα ων μυών, όπως και εναπόθεση "λίπους" στα μικρά βρέφη – νήπια που δεν έχουν μάθει να περπατούν. Σταδιακά, η χαλαρότητα περνά, και τα παιδιά αποκτούν την ποδική καμάρα. Άρα, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πλατυποδία πριν το τέλος του τρίτου έτους ζωής του. Εφόσον αποδειχθεί πως το παιδί έχει πράγματι πλατυποδία, συνιστώνται απλές γυμναστικές ασκήσεις με σκοπό να δυναμώσουν τους μύες της ποδικής καμάρας.

Ζητάμε από το παιδί, να περιπατάει ή και να τρέχει καθημερινά για 10 λεπτά στις μύτες των δακτύλων του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά πελματικά στηρίγματα, που τοποθετούνται στα κανονικά του παπούτσια. Αυτά, δεν διορθώνουν βέβαια την πλατυποδία, απλά στηρίζουν σταθερά τα πόδια του. Δεν πρέπει να είναι σκληρά, αλλά φτιαγμένα με εύκαμπτα υλικά. Μετά την ηλικία των 8 χρόνων, εάν με τη γυμναστική και τα "βοηθήματα" το παιδί αρχίζει να έχει ενοχλήσεις, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο αφορά μόνο το 5 % των περιπτώσεων.

Πυρετικοί σπασμοί

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται, για να περιγράψουμε σπασμούς που παρουσιάζονται σε βρέφη και μικρά νήπια κατά τη διάρκεια επεισοδίων πυρετού.

Οι σπασμοί εκδηλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια απλών ιογενών λοιμώξεων, και πιο σπάνια σε σοβαρότερες λοιμώξεις όπως η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις. Η συχνότητα εκδήλωσης είναι πέντε στα εκατό παιδιά που κάνουν πυρετό. Η πιο συνηθισμένη ηλικία εμφάνισης είναι από 6 μηνών έως 5 χρονών.

Οι πυρετικοί σπασμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στους απλούς και στους σύνθετους.
Απλοί πυρετικοί σπασμοί: σ’ αυτούς, υπάρχει ένα γενικευμένο (δηλαδή απλωμένο σε όλο το σώμα) τρέμουλο του παιδιού, διάρκειας έως λίγα λεπτά. Το παιδί όπως σε όλες τις μορφές σπασμών, δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και τις περισσότερες φορές έχει τα μάτια του ανοιχτά κοιτάζοντας κάπου στο ταβάνι με ένα απλανές ύφος. Αυτοί οι σπασμοί έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι δεν επαναλαμβάνονται την ίδια μέρα με τους προηγούμενους.

Σύνθετοι πυρετικοί σπασμοί: αντίθετα με τους απλούς πυρετικούς σπασμούς – που περιγράψαμε προηγουμένως- στους σύνθετους σπασμούς δεν έχουμε ένα γενικό (γενικευμένο) τρέμουλο (τρόμο) χεριών- ποδιών, αλλά αντίθετα έχουμε τρέμουλο μόνο ενός άκρου (ενός χεριού ή ενός ποδιού) ή και σπανιότερα τρέμουλο της μίας πλευράς,(δηλαδή ένα χέρι και ένα πόδια ταυτόχρονα). Αυτοί οι σπασμοί μπορούν να επαναληφθούν την ίδια μέρα μια ή και περισσότερες φορές.

Για την αντιμετώπιση των σπασμών διαβάστε το κεφάλαιο πυρετικών σπασμών- μια τρομακτική εμπειρία των γονέων στο κεφάλαιο με τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (Πατήστε εδώ).

Πολλές φορές οι γονείς με αγωνία αναρωτιούνται αν μετά από καιρό τα παιδία τους εμφανίσουν επιληψία. Όσα παιδιά είχαν τους απλούς πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή με το "γενικό" τρέμουλο όλου του σώματος, δεν πρόκειται να εμφανίσουν επιληπτικά επεισόδια στο μέλλον. Σε τέτοια επεισόδια απλών πυρετικών σπασμών συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αντιθέτως, στους σύνθετους – εστιακούς (μεμονωμένους) σπασμούς, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο.

Τέλος τα επεισόδια σπασμών, σταματούν σχεδόν πάντα στα 5-6 χρόνια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μετά από ένα επεισόδιο σπασμών, η κρισιμότερη περίοδος για επανάληψη ενός νέου επεισοδίου είναι οι πρώτοι 6 μήνες.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας