Συχνά προβλήματα του νεογέννητου και του βρέφους

* Κίνδυνος πνιγμού μικρών παιδιών από τα καθίσματα μπάνιου
Παρότι τα καθίσματα μπάνιου για τα μικρά παιδιά κατασκευάστηκαν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων, ελλοχεύουν υψηλοί κίνδυνοι τραυματισμών έως και πνιγμών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ένα στα τρία ατυχήματα σε παιδιά έως 2 ετών οφείλεται στην κακή χρήση του καθίσματος, αναφέρει το Royal Society for the Prevention of Accidents. Αν δεν παρακολουθούνται συνεχώς τα παιδιά την ώρα του μπάνιου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανατραπεί το κάθισμα και να παγιδευτούν.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 13 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από πνιγμό. Ένας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στο μπάνιο.

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του μπάνιου, όπου να μην αποσπάται η προσοχή των γονέων ούτε για 1 λεπτό», όπως δήλωσε η Yvonne Doyle, από τον οργανισμό Public Health England.

Η Καρίνα Φίλιος, υπεύθυνη του οργανισμού πρόληψης ατυχημάτων παιδιών, δήλωσε ότι «τα μωρά μπορεί να πνιγούν από πολύ μικρή ποσότητα νερού, πολύ γρήγορα και χωρίς θόρυβο ή πάλη. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, και δεν έχουν τη δύναμη να προσπαθήσουν να φτάσουν στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μένετε συνεχώς δίπλα τους».

«Τις περισσότερες φορές αποσπάται η προσοχή μας από κάποιο τηλεφώνημα ή αν μας χτυπήσουν την πόρτα. Αισθανόμαστε, ότι είναι μερικά δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να είναι ένα λεπτό ή δύο, που όμως είναι αρκετός χρόνος για τραυματισμούς ή ακόμα και για θανάτους», όπως δήλωσε ο David Walker, από το Royal Society for the Prevention of Accidents.

[ Πηγή = skai.gr ]
* "Η πλαγιοκεφαλία στα βρέφη" (Το βρέφος με το επίπεδ ο- από τη μια μεριά - κεφάλι)
Τα οστά του κρανίου ενός νεογέννητου είναι τόσο εύπλαστα ώστε σε κάποια σημεία μπορεί να έχουν εντελώς επίπεδη μορφή. Έτσι, κάποια νεογέννητα μπορεί να έχουν ένα παράξενο σχήμα στο κεφάλι τους, εξαιτίας της πίεσης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και διορθώνεται χωρίς καμιά παρέμβασή μας λίγο πριν κλείσει τους δύο μήνες ζωής. Όταν μιλάμε για πλαγιοκεφαλία, εννοούμε μια ασυμμετρία στη μορφή του κρανίου σε κάποιο σημείο είτε πίσω είτε πλάγια.

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι εκείνη που δημιουργείται όταν το μωρό μέσα στην μήτρα της μαμάς του, μένει καθηλωμένο σε ένα και μόνο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τις πιο πολλές όμως φορές, η πλαγιοκεφαλία έχει σχέση με την ανάσκελα θέση του ύπνου, η οποία οδηγεί σε μια επίπεδη περιοχή στο σημείο που το κεφαλάκι του μωρού ακουμπά στο στρώμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για ελαφριές περιπτώσεις, που ο γιατρός πολύ νωρίς, από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις, θα σας προτείνει απλά μέτρα βοήθειας. Έτσι λοιπόν, μερικά μωρά συνηθίζουν να έχουν το πρόσωπο τους στραμμένο είτε αριστερά είτε δεξιά, γεγονός που οδηγεί στην επιπέδωση της πλευράς του κρανίο που ακουμπά στο στρώμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρήσιμη βοήθεια είναι αν αλλάζουμε κάθε μέρα τη θέση ύπνου (δηλαδή εκεί που είχαμε χθες το κεφαλάκι του, σήμερα βάζουμε τα πόδια του, αύριο το αντίστροφο και κ.ο.κ. κάποιες φορές, μερικά μωρά, επειδή κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά τους, συνηθίζουν να γυρνάν συνεχώς το κεφάλι προς αυτήν, γεγονός που οδηγεί στην επιπέδωση από την αντίστοιχη πλευρά. Είναι αυτονόητο, πως σε τέτοιες περιπτώσεις η μαμά, αλλάζει πλευρά στο κρεβάτι, ώστε το μωράκι της προσπαθώντας να στρέψει το κεφάλι του προς τη μεριά της να διορθώσει την επιπέδωση του κρανίου.

Η χρήση μαξιλαριών για να εμποδίσετε με αυτό τον τρόπο να στρέψει το κεφάλι του είναι χωρίς αποτέλεσμα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ασφυξία.

Σε θηλάζοντα βρέφη, χρησιμοποιούμε πάντα και τα δύο στήθη, ώστε με αυτόν τον τρόπο το βρέφος να αλλάζει από μόνο του τη θέση του κεφαλιού του. Σε βρέφη που έχουν επιπέδωση του πίσω μέρους της κεφαλής, είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να τα αφήνετε για πολύ ώρα στο ριλάξ ή στο κάθισμα αυτοκινήτου ώστε να εμποδίζετε να στηρίζει το κεφάλι του, στο ίδιο συνεχώς σημείο.

Μεγάλη βοήθεια προσφέρετε στο μωρό σας, όταν κατά τη διάρκεια της μέρας, το τοποθετείτε μπρούμυτα. Κατά αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνεται 2 πράγματα. Και βοηθάτε ώστε οι μύες του λαιμού του να δυναμώσουν και βέβαια εμποδίζετε να ακουμπάει το κεφάλι στο ίδιο σημείο. Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα μωρά, η μπρούμυτα θέση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για αυτό διαμαρτύρονται και οι γονείς σύντομα το ξαναγυρνούν ανάσκελα. Επειδή όμως σε μωρά με τέτοιο προβληματάκι η μπρούμυτα θέση είναι υπερ- πολύτιμη, χρήσιμο είναι ο γονιός, από πολύ νωρίς να το βοηθήσει ώστε να την αποδεχθεί.

Υπάρχουν και μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που θα χρειαστεί μια επιπλέον τεχνική βοήθεια με κάτι που μοιάζει με κράνος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μωρό φοράει τη συσκευή αυτή τις περισσότερες ώρες της μέρας και η θεραπεία διαρκεί έως και 6 μήνες. Ταυτόχρονα, καλό θα είναι να συνδυάζετε με φυσικοθεραπείες, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα. Στα σπάνια περιστατικά που θα χρειαστεί το ιδικό αυτό κράνος, καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί πριν το μωρό γίνει 6 μηνών, διότι αργότερα, ειδικά μετά τους 12 μήνες, ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.
* Τι είναι το APGAR, και ποια η προγνωστική του αξία;
Πρόκειται για ένα τρόπο - μέτρηση της δυσκολίας ή ευκολίας γέννησης ενός μωρού. Ο γιατρός αξιολογεί και τελικά δίνει ένα τελικό νούμερο μερικές απαραίτητες παραμέτρους. Χωρίς να κρατά μολύβι και χαρτί, αθροίζει κάποια στοιχεία από την συχνότητα καρδιακών σφίξεων στο νεογέννητο, από το αν η αναπνοή του νεογέννητου είναι αργή ή γρήγορη, ρυθμική ή όχι, από το αν το μωρό είναι χαλαρό ή με το σωστό τόνο ( σφίξιμο) των άνω και κάτω άκρων του και από το χρώμα του, αν είναι κυανό ( μπλε) ή ροδαλό ( απαλό ροζ). Το σωστό σκορ στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό είναι από 8 εώς 10. Χαμηλό σκορ ειδικά στο πέμπτο λεπτό είναι μια προειδοποίηση για πιθανά μελλοντικά προβλήματα.
* Τι είναι η παροδική (προσωρινή) ταχύπνοια του νεογέννητου;
Αν και η λέξη προσωρινή υποδηλώνει γρήγορη εξαφάνιση αυτού του συμπτώματος, δυστυχώς αρκετές φορές, η κατάσταση διαρκεί εώς και μέρες και το νεογέννητο χρειάζεται εντατική φροντίδα. Οφείλετε στη δυσκολία να απομακρυνθούν τα υγρά που υπάρχουν στους πνεύμονες. Συνήθως παρουσιάζεται σε νεογνά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Και τούτο, γιατί στον φυσιολογικό τοκετό καθώς το μωρό περνά μέσα από τον στενό σφιχτό κόλπο της μητέρας του, το στήθος του ( άρα και οι πνεύμονες) συμπιέζονται αποβάλλοντας τα υγρά, και ελευθερώνουν καταυτό τον τρόπο την αναπνοή.
Μερικές φορές χρειάζεται νοσήλια στην εντατική μονάδα με μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή διαρκεί συνολικά 3-4 μέρες και η πρόγνωση της, εφόσον στο νεογέννητο προσφερθούν τα κατάλληλα μέσα, είναι άριστη (επιβίωση 100%).
* Ο ίκτερος του νεογέννητου
Ο ίκτερος αποτελεί το πιο συχνό πρόβλημα μιας και το 20-40% θα τον εμφανίσουν στις πρώτες μέρες της ζωής.
Οι αιτίες είναι πολλές. Η πιο αθώα είναι ο ίκτερος του θηλασμού. Μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Και προφανώς, δεν είναι αιτία να διακοπεί ο θηλασμός. Συχνά οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να αποκλείσουν μερικές σπάνιες αλλά σοβαρές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές ένας ίκτερος που θα εμφανιστεί τις πρώτες ώρες της ζωής του νεογέννητου είναι ύποπτος και θέλει εργαστηριακό έλεγχο.
* Ο ομφαλός που δεν σταματάει να βγάζει υγρό
Αφού πέσει το "μανταλάκι" περιμένουμε σε λίγες μέρες (5-10) να σταματήσει να βγάζει έκκριμα ο ομφαλός. Και τελικά, να κλείσει. Τις περισσότερες φορές, πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο και μέχρι την 20η μέρα ο ομφαλός "στεγνώνει". Σπανίως ο ομφαλός συνεχίζει να "δακρύζει" και μετά την 30η-40η μέρα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κοκκίωμα και ο παιδίατρος πρέπει να το καυτηριάσει με 2-3 προσπάθειες.
* Η κρυψορχία στο νεογέννητο
Είναι μια ατελής κάθοδος των όρχεων στο όσχεο (το σακουλάκι). Κανονικά οι όρχεις βρίσκονται κατά την ενδομήτρια ζωή μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και αργά προς το τέλος της εγκυμοσύνης κατεβαίνουν στην τελική τους θέση, στο όσχεο. Επομένως ένα πρόωρο μωρό, μιας και θα γεννηθεί πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία είναι λογικό να έχει τους όρχεις του στην κοιλιά και όχι κάτω. Αυτό ακριβώς ονομάζουμε κρυψορχία. Ο παιδίατρος είναι υποχρεωμένος στην πρώτη εξέταση στο μαιευτήριο να τους ψηλαφίσει προσεκτικά. Αν δεν τους βρει, αφού το επισημάνει στους γονείς, μπορεί να κάνει υπομονή για λίγο καιρό ( 1-2 μήνες) για μια πιθανή κάθοδο τους στο όσχεο. Αν τελικά οι όρχεις δεν κατέβουν τότε συνήθως ακολουθεί υπερηχολογικός έλεγχος για να βρούμε την ακριβή τους θέση, στην κοιλιά ή στον πόρο και κατόπιν ακολουθεί χειρουργική επέμβαση πριν το μωρό γίνει 2 χρονών.
* Κολικοί- ένα τόσο συχνό- ασαφές πρόβλημα
Πρόκειται για μια εξουθενωτική εμπειρία για τους γονείς και για ένα αδιέξοδο (επιστημονικό) για το παιδίατρο. Το μωρό κλαίει, κλαίει, κλαίει, μαζεύει τα πόδια του και κλαίει και όλοι με αγωνία αναρωτιόμαστε τον λόγο. Τις πιο πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία του κλάματος και απλά υποθέτουμε… το κάθε τι… Ίσως να είναι οι πραγματικοί κολικοί. Αυτοί, έχουν κάποια εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενώ δηλαδή έχουμε ένα σχετικά ήρεμο μωρό, καθ ‘όλη την διάρκεια της μέρας, ξαφνικά τέτοια μωρά τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες τα πιάνει ένα σπαρακτικό κλάμα (τότε μόνο).
Για του κολικούς δεν υπάρχουν αληθινά αποτελεσματικά φάρμακα. Άλλες φορές βοηθά το ζεστό πανί στην κοιλίτσα του, άλλες φορές η μπρούμυτα θέση στο τραπέζι του σαλονιού και βέβαια κάποιες φορές οι γνωστές σε όλους μας σταγόνες ΝΟΠΑΡ. Δυστυχώς για όλους μας δεν είναι βέβαιο πως το κλάμα του οφείλεται σε κολικό. Υπάρχουν πάρα πολλές (αθώες οι περισσότερες) αιτίες κλάματος και μαζέματος των ποδιών στην κοιλιά. Τέτοιες αιτίες είναι η δυσπεψία από το γάλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ.
* Τι είναι η πυλωρική στένωση;
Πρόκειται για μια εκ γεννησιμιού κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας. Τα περισσότερα νεογνά με πρόβλημα είναι αγόρια (80%). Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως την δεύτερη εβδομάδα της ζωής αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έως και 2,5 μηνών. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ή ρουκετοειδείς εμετοί που συμβαίνουν σε κάθε ένα γεύμα ή αμέσως μετά το τέλος του γεύματος. Εννοούμε, εμετούς που με δύναμη πετιούνται κάθε φορά σε μεγάλε απόσταση. Σε τέτοια παιδιά, οι κενώσεις τους είναι και λίγες και μικρές. Λόγω των συχνότατων εμετών τα μωρά δεν βάζουν βάρος.
Η διάγνωση σε υποψία μας γίνεται με υπερήχους από εξειδικευμένους παιδοακτινολόγους και η αντιμετώπιση είναι άμεσα χειρουργική.
* Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Ένα συχνό αλλά και βασανιστικό πρόβλημα για το μωρό.
Όλα τα μωρά, έχουν ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι μια βαλβίδα που συνήθως κλείνει καλά, εμποδίζοντας την επιστροφή του γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο. Σε μερικές περιπτώσεις η βαλβίδα δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα μεγάλη επιστροφή γάλακτος και δυσπεπτικά συμπτώματα στο μωρό. Συνήθως τα μωρά βγάζουν γάλα και τίποτα περισσότερο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η επιστροφή (παλινδρόμηση) του γάλακτος είναι τόσο έντονη που ερεθίζεται η εσωτερική ‘’ταπετσαρία’’ του οισοφάγου (βλεννογόνος) και το μωρό κλαίει και είναι ιδιαίτερα δύστροπο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ο γιατρός πιθανολογεί κάτι τέτοιο και χρησιμοποιώντας ειδικά αντι-αναγωγικά γάλατα προσδοκά σταματώντας την παλινδρόμηση του γάλακτος να ανακουφίσει από τον πόνο το μωρό.
* Η ομιλία των γονιών ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα
Σημαντική ενίσχυση στην ικανότητα των βρεφών να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες προσφέρει η ομιλία των γονιών, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και περνούν τις πρώτες μέρες της ζωής τους στην εντατική.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν διαπίστωσαν πως όταν τα βρέφη ακούν τις ομιλίες των γονιών τους, καταφέρνουν να αναπτύξουν τις αντίστοιχες ικανότητές τους πολύ καλύτερα και κυρίως όταν φτάνουν στην ηλικία των 18 μηνών.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η καθηγήτρια παιδιατρικής δρ Betty Vohr, οι γονείς έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν κατά πολύ την ανάπτυξη και την ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών τους. «Ο εγκέφαλος είναι ένας εξαιρετικός υπολογιστής. Όσο ενεργοποιείται, τόσο περισσότερο ενισχύεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η ποιότητα του χρόνου που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους σε μια τέτοια περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να είναι αρκετά ομιλητικοί και να αποτελούν μέρος του κόσμου τους. «Πρέπει να ενημερώσουμε περισσότερο τις οικογένειες για τη σημασία της ομιλίας των γονιών στα παιδιά και τα βρέφη», τόνισε η δρ Vohr, συμπληρώνοντας ότι εκείνα που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν μειωμένη ικανότητα στην ομιλία ή καθυστέρηση στην ανάπτυξή της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics.

[πηγή]
* Πώς να διαλέξετε ένα μέσο, για να «κουβαλάτε» το μωρό σας
Οι γονείς για αρκετούς μήνες είναι «αναγκασμένοι» να... κουβαλάνε το μωρό τους, καθώς είτε δεν έχει ξεκινήσει να περπατά ακόμα είτε κουράζεται πολύ γρήγορα. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα μεταφοράς βρεφών και μωρών, αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν τί να επιλέξουν.

ΣΛΙΝΓΚ
Είναι φτιαγμένα από ύφασμα, τα κρεμάτα από τον ώμο σας και έχουν κατασκευαστεί ώστε να «γλιστρά» το μωρό μπροστά σας.

• Είναι ιδανικό για την αρχή, όταν το βρέφος θέλει συχνά να αισθάνεται την ασφάλεια τής αγκαλιάς. Αντί να το έχετε μακριά στο καροτσάκι...
• Εξαιρετικό για μέσα στο σπίτι, καθώς το μωρό σας είναι ευτυχισμένο, που είναι προσκολημένο επάνω σας, ενώ εσείς ταυτόχρονα έχετε ελεύθερα τα χέρια σας για να κάνετε κάποιες δουλειές.
• Είναι πολυχρηστικό. Το έχετε για να μεταφέρετε το μωρό, να καλύπτετε το στήθος σας, όταν το θηλάζετε σε δημόσιο χώρο, ή να το καλύψετε, όταν κοιμάται ή φυσάει δυνατός άνεμος.
• Εξυπηρετεί σε χώρους και καταστάσεις, όπου δεν χωράει το καροτσάκι. Σε πολυσύχναστος χώρους με πολλές σκάλες, σε στενούς διαδρόμους ή όταν θα μπείτε και θα βγείτε σε αυτοκίνητο πολλές φορές σε μία μετακίνηση.
• Ίσως είναι δύσκολο να συνηθίσετε να το χρησιμοποιείτε στην αρχή. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να γλιστρήσει το παιδί εκτός, εάν δεν το έχετε τοποθετήσει σωστά. Το καλύτερο είναι να σας δείξει κάποια μαμά, που ήδη το χρησιμοποιεί.

ΜΑΡΣΙΠΟΣ
Μοιάζει πολύ με το σλινγκ, αλλά είναι πιο σκληρό το υλικό του, τοποθετείται σχεδόν παράλληλα με το σώμα σας στον θώρακά σας, ενώ υπάρχουν ημάντες που τυλίγονται στην πλάτη σας για τη στήριξή του.

• Τα θετικά είναι τα ίδια με του σλινγκ, καθώς είναι ελαφρύς, έχετε ελεύθερα τα χέρια.
• Επιλέξτε έναν, που να σας επιτρέπει να τοποθετείτε το μωρό σας με πρόσωπο προς τα εσάς ή προς τα εμπρός.
• Το να τοποθετήσετε το βρέφος μέσα σε αυτόν ή να το βγάλετε από τον μάρσιπο θέλει περισσότερη ώρα απ’ό,τι σε ένα σλινγκ.
• Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο για μωρά, που ήδη έχουν τη δυνατότητα να «κρατούν» το κεφαλάκι τους.

ΣΑΚΙΔΙΟ
Μοιάζει πάρα πολύ με ένα σακίδιο ορειβασίας από τα παλιά, που είχαν εξωτερικό πλαίσιο. Το μωρό σας κάθεται σε ένα κάθισμα, που στηρίζεται σε ένα πλαίσιο, ενώ σε πολλά από αυτά υπάρχουν και επιπλέον τσέπες, προκειμένου να μεταφέρετε και κάποια απαραίτητα αντικείμενα μαζί σας.

• Είναι ιδανικά για τα μεγαλύτερα μωρά, που αρέσκονται να κάθονται στους ώμους σας και να εξερευνούν τους γύρω τους.
• Για να το βάλετε και να το βγάλετε, θέλετε τη βοήθεια δεύτερου ατόμου.
• Το μωρό πρέπει να έχει αναπτυχθεί και να κάθεται καλά.
• Είναι πολύ εξυπηρετικό για μία ολοήμερη βόλτα στην ύπαιθρο ή στα μαγαζιά.
• Όσο πιο βαρύ είναι το παιδί τόσο πιο δύσκολη η χρήση του.

ΚΑΡΟΤΣΙ
• Είναι ασφαλές, γιατί έχει και ζώνες με τις οποίες μπορείτε να δέσετε το παιδί.
• Μπορείτε να έχετε το μωρό σε διάφορες θέσεις, από ξαπλωμένο τελείως, μέχρι καθιστό.
• Το βάρος δεν επηρεάζει την πλάτη και τη μέση.
• Μπορείτε να έχετε μαζί σας και άλλα απαραίτητα αντικείμενα του μωρού ή να πάτε ακόμα και για λίγα ψώνια.
• Δεν χωράει παντού (ορισμένα ούτε στο ασανσέρ της πολυκατοικίας).
• Είναι δύσκολη η μεταφορά του με ένα μικρό αυτοκίνητο.
• Σε περίπτωση «ατυχήματος» δεν πλένεται εύκολα.

Η επιλογή δική σας!

[πηγή]

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας