Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όπως το λέει και η λέξη, η νόσος αυτή σημαίνει παλινδρόμηση (επιστροφή) γαστρικών υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Τα περισσότερα νεογέννητα έχουν έτσι και αλλιώς μια μικρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω μιας προσωρινής φυσιολογικής "χαλάρωσης" της βαλβίδας που υπάρχει ανάμεσα στον σωλήνα (οισοφάγο) και στο στομάχι. Αυτή η χαλαρότητα με την πάροδο εβδομάδων ή λίγων μηνών αποκαθίσταται αυτόματα.

Έτσι λοιπόν, τα περισσότερα νεογέννητα έχουνε μικρές και ανώδυνες αναγωγές. Είναι σημαντικό οι γονείς να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις αναγωγές και στους εμετούς. ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Οι εμετοί ξεχωρίζουν από τις αναγωγές από την ποσότητα. Σε μια αναγωγή το βρέφος θα βγάλει ποσότητα μιας - δύο γουλίτσας, ενώ με τον εμετό "αδειάζει" όλο του το στομάχι από το γάλα που ήπιε. Επομένως, και αν ακόμα δεν δούμε με τα μάτια μας αυτό που βγάζει το μωρό, από το μέγεθος του λεκέ στα ρουχάκια του, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αν είναι αναγωγή ή εμετός.

Στους εμετούς που μοιάζουν με ρουκέτα και πετιούνται μακριά, ο γιατρός σκέφτεται και την πυλωρική στένωση. Αυτή εμφανίζεται από την δεύτερη εβδομάδα ζωής, υπάρχουν πάντα εμετοί μετά τη σίτιση του παιδιού και το παιδί τελικά πρέπει να χειρουργηθεί.

Αντίθετα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (λόγω χαλάρωσης της βαλβίδας), αυτοθεραπεύεται. Σπάνια παραμένει μετά τους 6-7 μήνες. Μπορούμε όμως πολύ νωρίτερα να βοηθήσουμε τέτοια μωρά με ειδικά αντιαναγωγικά γάλατα. Τι είναι αυτά; Είναι γάλατα στα οποία υπάρχει μια επιπλέον προσθήκη μιας ουσίας, που τα μετατρέπει στο στομάχι του παιδιού σε ένα "χυλό", έτσι, έχοντας το γάλα μια ποιο παχύρρευστη σύσταση, δεν παλινδρομεί από το στομάχι.

Προσοχή. Πρέπει να σκεφτούμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε κάθε πολύ γκρινιάρικο παιδί. Πολλοί γιατροί, σε ανησυχία και αφαγία του παιδιού, σκέφτονται πιο περίπλοκες διαγνώσεις, ενώ αγνοούν την πολύ πιθανή και εύκολα αντιμετωπίσιμη παλινδρόμηση.

Μην ξεχνάτε πως πρέπει να πάρετε πιπίλες λίγο μεγαλύτερου μεγέθους. Ο λόγος είναι προφανής. Το γάλα εφόσον είναι πιο παχύρρευστο από τα συνηθισμένα δεν μπορεί να περάσει από την νορμάλ πιπίλα και το μωρό κλαίει ζητώντας ευκολότερη ροή.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας