Παραρρινοκολπιτιδα - ιγμορίτιδα

Οι παραρρίνιοι κόλποι ή αλλιώς ιγμόρεια είναι αρκετές κοιλότητες διαφορετικού μεγέθους, άλλες μπροστά (αριστερά και δεξιά της μύτης ή στο μέτωπο) και άλλες πιο πίσω (σφηνοειδής). Είναι κοιλότητες καθαρές από μικρόβια, γεμάτες από αέρα που άλλες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη γέννηση του παιδιού και άλλες είναι αρχικά ατροφικές και σχεδόν ανύπαρκτες και μεγαλώνουν με την πάροδο των χρόνων (όπως λ.χ. οι μετωπιαίοι κόλποι). Επομένως όταν ένα παιδί, των πρώτων τάξεων του σχολείου ή του παιδιού σταθμού παθαίνει συχνές ρινίτιδες ( ειδικά όσες έχουν πράσινο- κίτρινο χρώμα) σε τέτοια παιδιά, μερικά μικρόβια της μύτης περνάνε στους γειτονικούς αποστειρωμένους χώρους που σας προανέφερα( τα ιγμόρεια) και τα μολύνουν. Έτσι δημιουργείτε η ιγμορίτιδα που πάντα είναι επιπλοκή απλών κρυολογημάτων που είτε οι γονείς είτε οι γιατροί τα έχουν υποτιμήσει και αποθεραπεύσει.

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι τόσο ύπουλα που να μπερδέψουν και τον πιο παρατηρητικό γιατρό. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι σαν τις αμυγδαλές ή τα αυτιά όπου ο παιδίατρος, άμεσα και ξεκάθαρα σχηματίζει γνώμη και παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Εκτός από τις κίτρινο- πράσινες μύξες που σας προανέφερα, το παιδί (αν το επιτρέπει η ηλικία του) μπορεί να αναφέρει αίσθημα βάρους στο πρόσωπό του, να μην έχει όρεξη, να έχει κακοσμία αναπνοής, μικρούς λεμφαδένες πρησμένους στο λαιμό του και έναν βήχα που μπερδεύει γονείς και γιατρούς. Η διάγνωση μπορεί να είναι ακτινολογική, αν και πολλοί αμφισβητούν τη χρησιμότητα ακτινοβόλησης ενός μικρού παιδιού. Ο λόγος είναι προφανής. Τις πιο πολλές φορές, ένα μικρό, 3 χρονών παιδί, θα τρομάξει στο εργαστήριο, θα κλαίει, θα κουνάει το κεφάλι του, και η ακτινογραφία πολύ πιθανών θα είναι εντελώς αναξιόπιστη.

Οπότε είναι προτιμότερο εάν έχουμε ισχυρές ενδείξεις να κάνουμε την πρέπουσα αγωγή με αντιβίωση. Ένα μικρό σημαντικό μυστικό: επειδή όπως σας είπα οι χώροι (τα ιγμόρεια) είναι "κρυμμένοι", η θεραπεία για να πετύχει πραγματικά πρέπει να γίνει και με το σωστό αντιβιοτικό αλλά το σπουδαιότερο αρκετές έως πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάποιοι παιδίατροι, βοηθητικά χρησιμοποιούνε σταγόνες απόσυμφωριτηκές σταγόνες για τη μύτη, αντιισταμινικά σιρόπια και για πολύ λίγο καιρό και αντιαλλεργικά σπρέι κορτιζόνης τοπικά. Συμπερασματικά την ιγμορίτιδα πρέπει να την υποψιαστούμε όταν οι μύξες παραμένουν κίτρινο - πράσινες πέραν των 3-5 ημερών, που διαρκεί το απλό αθώο κοινό κρυολόγημα (ρινίτιδα) .

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας