Πυρετικοί σπασμοί

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται, για να περιγράψουμε σπασμούς που παρουσιάζονται σε βρέφη και μικρά νήπια κατά τη διάρκεια επεισοδίων πυρετού.

Οι σπασμοί εκδηλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια απλών ιογενών λοιμώξεων, και πιο σπάνια σε σοβαρότερες λοιμώξεις όπως η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις. Η συχνότητα εκδήλωσης είναι πέντε στα εκατό παιδιά που κάνουν πυρετό. Η πιο συνηθισμένη ηλικία εμφάνισης είναι από 6 μηνών έως 5 χρονών.

Οι πυρετικοί σπασμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στους απλούς και στους σύνθετους.
Απλοί πυρετικοί σπασμοί: σ’ αυτούς, υπάρχει ένα γενικευμένο (δηλαδή απλωμένο σε όλο το σώμα) τρέμουλο του παιδιού, διάρκειας έως λίγα λεπτά. Το παιδί όπως σε όλες τις μορφές σπασμών, δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και τις περισσότερες φορές έχει τα μάτια του ανοιχτά κοιτάζοντας κάπου στο ταβάνι με ένα απλανές ύφος. Αυτοί οι σπασμοί έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι δεν επαναλαμβάνονται την ίδια μέρα με τους προηγούμενους.

Σύνθετοι πυρετικοί σπασμοί: αντίθετα με τους απλούς πυρετικούς σπασμούς – που περιγράψαμε προηγουμένως- στους σύνθετους σπασμούς δεν έχουμε ένα γενικό (γενικευμένο) τρέμουλο (τρόμο) χεριών- ποδιών, αλλά αντίθετα έχουμε τρέμουλο μόνο ενός άκρου (ενός χεριού ή ενός ποδιού) ή και σπανιότερα τρέμουλο της μίας πλευράς,(δηλαδή ένα χέρι και ένα πόδια ταυτόχρονα). Αυτοί οι σπασμοί μπορούν να επαναληφθούν την ίδια μέρα μια ή και περισσότερες φορές.

Για την αντιμετώπιση των σπασμών διαβάστε το κεφάλαιο πυρετικών σπασμών- μια τρομακτική εμπειρία των γονέων στο κεφάλαιο με τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (Πατήστε εδώ).

Πολλές φορές οι γονείς με αγωνία αναρωτιούνται αν μετά από καιρό τα παιδία τους εμφανίσουν επιληψία. Όσα παιδιά είχαν τους απλούς πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή με το "γενικό" τρέμουλο όλου του σώματος, δεν πρόκειται να εμφανίσουν επιληπτικά επεισόδια στο μέλλον. Σε τέτοια επεισόδια απλών πυρετικών σπασμών συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αντιθέτως, στους σύνθετους – εστιακούς (μεμονωμένους) σπασμούς, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι σχεδόν πάντα απαραίτητο.

Τέλος τα επεισόδια σπασμών, σταματούν σχεδόν πάντα στα 5-6 χρόνια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μετά από ένα επεισόδιο σπασμών, η κρισιμότερη περίοδος για επανάληψη ενός νέου επεισοδίου είναι οι πρώτοι 6 μήνες.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας