Στοματίτιδες

Οι λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας είναι συχνές στα βρέφη και στα παιδιά και συνήθως οφείλονται σε ιούς ή μύκητες. Η πιο συνηθισμένη στοματίτιδα στα μικρά βρέφη είναι η στοματίτιδα από μύκητες. Είναι συχνή στα βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα και μολύνονται από τα όχι καλά αποστειρωμένα μπιμπερό. Μπορεί να συμβεί και σε βρέφη μετά από χορήγηση αντιβιοτικών.

Τα βρέφη έχουν λευκές μεμβράνες στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα και στον ουρανίσκο. Μοιάζουν πολύ με το γάλα όμως ένα απλό τεστ για να καταλάβουμε εάν είναι μύκητες ή όχι είναι το να ξεπλύνουμε το στόμα με νερό. Αν ήταν γάλα, το στόμα θα καθαρίσει, ενώ αν η αιτία η αίτια ήταν μύκητες, αυτοί θα παραμείνουν. Η αντιμετώπιση είναι με Dactarin gel 3 φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η συχνότερη στοματίτιδα είναι η ΑΦΘΩΔΗΣ Ή ΕΡΠΗΤΙΚΗ. Τα βρέφη ή τα παιδιά έχουν συνήθως υψηλό πυρετό, μεγάλη κακοδιαθεσία, αφαγία και ένα πολύ χαρακτηριστικό εύρημα είναι η πολύ μεγάλη σιελόρροια. Όταν παρατηρήσουμε το στόμα του παιδιού, θα βρούμε φουσκάλες που κάποια στιγμή σπάζουν στον ουρανίσκο, στα ούλα και στη γλώσσα του παιδιού. Μερικές φορές η μόλυνση επεκτείνεται και προς τα ούλα, τα οποία διογκώνονται υπερβολικά, αρχίζουν να ματώνουν με ένα ελάχιστο άγγιγμα και μερικές φορές κατεβαίνουν προς τα κάτω, σκεπάζοντας ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δοντιού. Δυστυχώς θεραπεία δεν υπάρχει. Πρόκειται για ιογενή νόσο, άρα θα πρέπει να περιμένουμε να κάνει τον "κύκλο" της. Ανακουφίζουμε τα παιδιά με παυσίπονο και προσέχουμε η διατροφή τους να μην έχει ξινές τροφές (πορτοκάλια, λεμόνια, ξίδι κτλ.) χρησιμοποιούμε γιαούρτι δροσερό, κρύο γάλα, πουρέ, γιουβαρλάκι σούπα, κριθαράκι κτλ. Δυστυχώς η νόσος διαρκεί αρκετές μέρες και η ταλαιπωρία, κακοφαγεία του παιδιού, ακόμα περισσότερο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η χρήση του Dactarin gel (που χρησιμοποιούμε στην μυκητιασική στοματίτιδα) εδώ είναι εντελώς περιττή. Είναι αδύνατον να μας βοηθήσει μια αλοιφή που προορίζεται για εντελώς άλλο σκοπό. Πολλοί γιατροί συνειδητά κάνουν αυτή την επιλογή - αν και ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει πραγματική βοήθεια. Είναι ένα τρικ να χορηγήσουν κάτι στον πάσχοντα ασθενή, επαναλαμβάνω όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας