Μωρό στο σπίτι 

* Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες του δωματίου;
Θερμοκρασία δωματίου:
20°C με 22°C* όταν το βρέφος είναι ντυμένο

*Το καλοκαίρι η αντίστοιχη θερμοκρασία ειναι 24°C με 26°C
* Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου;
Ανάσκελα σε σκληρό στρωματάκι, ελαφρά ντυμένο και χωρίς τίποτα μέσα στο κρεβάτι (ούτε μαξιλάρι, κουβερτούλα κλπ.)
* Πόσο κοιμάται φυσιολογικά ένα μωρό;
Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί, εξαρτώνται όμως άμεσα από την ηλικία και το βαθμό ωρίμανσης του νευρικού τους συστήματος. Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα.
Προς το τέλος του 1ου χρόνου τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο την νύχτα και 1 ή 2 μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες.
* Πόσο συχνά να του κάνω μπάνιο;
Καθημερινά ή τουλάχιστον 3 φορές την βδομάδα.
 • Καλύτερα είναι σε σταθερή ώρα κάθε μέρα, πριν να φάει.
 • Θερμοκρασία δωματίου 24-27°C και νερού 32-37,5°C
 • Μέχρι να αποξηρανθεί η περιοχή του ομφαλού ο καθαρισμός του δέρματος γίνεται έξω από την μπανιέρα, με βρεγμένο πανί.
* Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό;
Τα περισσότερα νεογνά επανακτούν το βάρος γέννησής τους σε ηλικία 10 ημερών περίπου, διπλασιάζουν το βάρος γέννησης σε ηλικία 5 μηνών, το τριπλασιάζουν στο τέλος του 1ου χρόνου και το τετραπλασιάζουν στο τέλος του 2ου χρόνου.
* Πόσο ύψος πρέπει να παίρνει το μωρό μου;
Το ύψος αυξάνεται στη διάρκεια του 1ου χρόνου περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ζωής μας. Τους πρώτους 6 μήνες η μέση αύξηση είναι 17cm περίπου, ενώ στο 2ο εξάμηνο είναι 8cm περίπου. Σύνολο δηλαδή για το 1ο χρόνο ζωής το μήκος σώματος αυξάνεται κατά 25cm περίπου.
* Να του δώσω πιπίλα;
ΝΑΙ! Εάν την δέχεται και την θέλει.
Το "πιπίλισμα" αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση και βοηθώντας το βρέφος να ηρεμήσει και να νοιώσει ασφάλεια.
Πρακτικά εάν το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί πιπίλα, η συνήθεια μπορεί να διακοπεί κοντά στα 2α γενέθλια του, ενώ αντίθετα το πιπίλισμα του δακτύλου μπορεί να το συνοδεύει και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, με δυσμενείς επιπτώσεις στην οδοντοφυΐα του.
* Πόσο συχνά κάνουν "τσίσα";
Από 8-20 φορές την ημέρα.
Τα φυσιολογικά ούρα δεν πρέπει να χρωματίζουν την πάνα (εκτός μερικές φορές από ένα ελαφρά ρόδινο χρώμα λόγο αντίδρασης των ουρικών αλάτων με την πάνα).
* Ποτέ εμφανίζεται και πόσο καιρό διαρκει η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου;
Τα συμπτώματα συνήθως πρωτοεμφανίζονται από την αρχή της ζωής ή μέχρι την ηλικία των 2 βδομάδων.

Τι πρέπει να κάνω;
 • Πλύσεις με φυσιολογικό όρο. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένες γάζες. Κάθε φορά που καθαρίζετε το ματάκι να πετάτε την γάζα.
 • Τοπικά θερμά επιθέματα (κομπρέσες) με χαμομηλόνερο. Μαλάξεις με φορά από πάνω προς τα κάτω από την άκρη του ματιού προς την άκρη της μυτης (ρωτηστε τον παιδίατρο).
 • Τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια στην περίπτωση επιμόλυνσης, όταν δηλαδή το βρέφος δυσκολεύεται να ανοίξει το μάτι του, που ειναι κολλημενο με παχυρευστη κιτρινο-πρασινη τσιμπλα.
* Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί;
Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί.

Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου περίπου 12 με 13 ώρες. Μεταξύ 4-5 χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12 ώρες.

Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες.
* Είναι συχνά τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά;
Υπολογίζεται ότι 40% των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμφανιζουν διαταραχές ύπνου, ενώ 15% των μαθητών παρουσιάζουν υπνηλία στο σχολείο.

Οι πιο αποφασιστικοί γονείς μπορούν να δοκιμάσουν το φάρμακο της "αδιαφορίας". Μόλις το παιδί αρχίσει να κλαίει ελέγχουμε ότι όλα είναι εντάξει και εγκαταλείπουμε το δωμάτιο, αγνοώντας από κει και πέρα το υπόλοιπο κλάμα.

Επίσης υπάρχει και η τεχνική της προγραμματισμένης αφύπνισης, κατά την οποία ξυπνάμε εμείς το παιδί περίπου 1 ώρα πριν την αναμενόμενη έναρξη του κλάματος, και στη συνέχεια το αφήνουμε να ξανακοιμηθεί μόνο του (είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση εφιάλτη, νυχτερινού τρόμου κλπ).
* Όλα τα μωρά στην... κούνια τους
Σε πρόσφατη Βρετανική έρευνα, όπου διαπιστώθηκε πως ποσοστό 54% των αιφνίδιων θανάτων βρεφών επέρχεται όταν το μωρό κοιμάται με τους γονείς του.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η μεγαλύτερη αυθεντία του κόσμου όσον αφορά το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ο καθηγητής Πίτερ Φλέμινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που λάνσαρε το 1991 την εκστρατεία «Βack to Sleep», καλώντας τους γονείς να βάζουν το μωρό τους να κοιμάται ανάσκελα: εκτιμάται πως χάρη στην εκστρατεία αυτή, σώθηκαν έως και μισό εκατ. βρέφη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συστάσεις των ειδικών
 • * Βάζετε το βρέφος να κοιμάται ανάσκελα
 • * Δώστε στο μωρό πιπίλα κάθε φορά που κοιμάται - οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά το ήμισυ. Μην το πιέζετε όμως να την πάρει και μην ανησυχείτε αν του πέσει όταν αποκοιμηθεί.
 • * Μην ντύνετε υπερβολικά το μωρό για τον ύπνο, φροντίστε όμως το σεντόνι και η κουβέρτα να είναι καλά πιασμένα στα πόδια της κούνιας και το κεφαλάκι του να είναι ελεύθερο.
 • * Αποφύγετε τον ύπνο, όσο σύντομος κι αν είναι, με το βρέφος στον καναπέ ή την πολυθρόνα.
* Ο χαλινός της γλώσσας
 • * Πρόκειται για την λεπτή πετσούλα ( χορδή) κάτω από τη γλώσσα
 • * Αρκετές μαμάδες πιστεύουν πως ο χαλινός ( γλωσσοδέτης ) είναι υπεύθυνος για δυσκολίες διατροφής, καθυστερημένης ομιλίας ή κακής άρθρωσης. Κάτι τέτοιο πολύ σπάνια είναι αληθινό.
 • * Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται όταν το μωρό δεν μπορεί να βγάλει τη γλώσσα έξω από το στόμα του ή το μεγαλύτερο παιδί να μπορεί να γλείψει το πάνω χείλος του.
 • * Είναι σφάλμα η τομή του χαλινού στη νεογνική ηλικία. Υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας ή και λοίμωξης.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας