Αλλεργία στο γάλα αγελάδας (δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας)

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά μιλάμε για τέτοιας μορφής αλλεργία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι αλλεργίες γενικά αυξηθήκαν, οι γιατροί μάθαμε περισσότερα πράγματα, και οι εταιρίες γάλακτος έχουν κατάλληλα προϊόντα για να προωθήσουν. Είναι προσωπική μου άποψη, πως αρκετά συχνά γίνεται κατάχρηση της έννοιας αλλεργία στο γάλα. Δηλαδή, μάλλον με εύκολη καρδιά, βάζουμε αυτήν την διάγνωση και ξεκινάμε τα ειδικά γάλατα.

Όσον αφορά την ουσία του νοσήματος, το τι είναι, το λέει και η ίδια η λέξη. Πρόκειται για μια τροφική αλλεργία σε συγκεκριμένα συστατικά του γάλακτος(δηλαδή, στην πρωτεΐνη). Η επίσημη συχνότητα είναι δύο παιδιά στα εκατό, αν και όπως σας είπα και προηγουμένως, σε πολύ περισσότερα παιδιά τίθεται από τους γιατρούς αυτή η διάγνωση.

Τα συμπτώματα είναι πολλά και πολύ γενικά. Επίσης, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΑΦΗ. Τις πιο πολλές φορές έχουμε ένα μωρό (ή πολύ μικρό βρέφος) που κλαίει συνεχώς που μαζεύει τα πόδια του, που δυσκολεύεται να φάει. Άλλες φορές έχουμε και εμετούς. Όπως καταλαβαίνεται, είναι τόσο αόριστα τα συμπτώματα που σας ανέφερα, που κάλλιστα το παιδί μπορεί να έχει πολύ διαφορετικά νοσήματα. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν διαρροϊκές κενώσεις με λίγο αίμα , γεγονός που τρομάζει μεν τους γονείς, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει τη σκέψη του γιατρού. Πως θα βάλουμε τη διάγνωση; Αρκετά δύσκολα. Όταν τα συμπτώματα είναι γενικά και αόριστα, ο γιατρός ακολουθεί πολιτική βήμα-βήμα. Σκέφτεται καταρχήν τους κολικούς, και δοκιμάζει ένα βοηθητικό φάρμακο. Αν δεν περάσει, σκέφτεται μια άλλης μορφής "δυσπεψία" και δοκιμάζει ένα απλό γάλα κατά των κωλικών. Όταν τελικά οι προσπάθειες αποτύχουν, ο γιατρός πιθανολογεί την αλλεργία στο γάλα αγελάδας και χρησιμοποιεί ειδικά γάλατα υδρολυμένης πρωτεΐνης. Τα γάλατα αυτά εφόσον η διάγνωση είναι σωστή προσφέρουν πολύ μεγάλη ανακούφιση, άλλα έχουν και δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Συνήθως έχουν άσχημη γεύση (οπότε το μωρό μπορεί να κλαίει και από αΐδια) και δεύτερον έχουν ακριβή τιμή.

Τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδας, πρέπει και όταν μεγαλώσουν να προσέχουν την διατροφή τους. Είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται οι συνηθισμένες κρέμες(βανίλια) γιατί περιέχουν πρόσμειξη συνηθισμένου αγελαδινού γάλακτος όπως επίσης και το μοσχάρι. Η αλλεργία περνά αυτόματα περίπου στα 1,5-2 χρόνια, οπότε το παιδί επανέρχεται στην κανονική του διατροφή. Για να μην ο παιδίατρος απλά πιθανολογεί την αλλεργία στο γάλα αγελάδας, μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικές πολύ χρήσιμες αιματολογικές εξετάσεις (rast test) .

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας