Καθημερινές Ορθοπαιδικές απορίες σας

Θέμα Ημέρας* Πλατυποδία - ένα υπαρκτό πρόβλημα ή μήπως μια άσκοπη φοβία;
Όλοι οι γονείς, βλέποντας στα μικρά παιδιά την έλλειψη ποδικής καμάρας, φοβούνται πως πρόκειται για πλατυποδία. Όμως, έχουμε μια φυσιολογική χαλαρότητα ων μυών, όπως και εναπόθεση "λίπους" στα μικρά βρέφη – νήπια που δεν έχουν μάθει να περπατούν. Σταδιακά, η χαλαρότητα περνά, και τα παιδιά αποκτούν την ποδική καμάρα. Άρα, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πλατυποδία πριν το τέλος του τρίτου έτους ζωής του. Εφόσον αποδειχθεί πως το παιδί έχει πράγματι πλατυποδία, συνιστώνται απλές γυμναστικές ασκήσεις με σκοπό να δυναμώσουν τους μύες της ποδικής καμάρας.
Ζητάμε από το παιδί, να περιπατάει ή και να τρέχει καθημερινά για 10 λεπτά στις μύτες των δακτύλων του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά πελματικά στηρίγματα, που τοποθετούνται στα κανονικά του παπούτσια. Αυτά, δεν διορθώνουν βέβαια την πλατυποδία, απλά στηρίζουν σταθερά τα πόδια του. Δεν πρέπει να είναι σκληρά, αλλά φτιαγμένα με εύκαμπτα υλικά. Μετά την ηλικία των 8 χρόνων, εάν με τη γυμναστική και τα ‘’βοηθήματα’’ το παιδί αρχίζει να έχει ενοχλήσεις, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε χειρουργική διόρθωση του προβλήματος. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο αφορά μόνο το 5% των περιπτώσεων.
* Μπορούμε να χρησιμοποιούμε την περπατούρα ή όχι; Μήπως με την χρήση της, θα καθυστερήσει το παιδί να αποκτήσει δική του κινητικότητα;
Πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Ασφαλώς, και δεν κινδυνεύει, η μελλοντική του κινητικότητα. Επίσης, με την εύκολη κίνηση του σε όλο το χώρο προσλαμβάνει νέες χρήσιμες παραστάσεις και… ξεκουράζει την μαμά! Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχουν 2 σοβαρά αρνητικά δεδομένα.

Πρώτον, ο σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, μια και το παιδί εξαφανίζεται από το οπτικό μας πεδίο.
Και το σπουδαιότερο, από λανθασμένη χρήση της, υπάρχει κίνδυνος με τον μυϊκό τόνο των αστραγάλων του.

Εννοούμε, πως εάν το μωρό κάθεται σε ψηλή θέση, και αντί να πατάει με όλο του το πέλμα στο πάτωμα , πατάει με τις μύτες τότε αναπτύσσεται μυϊκή υπερτονία, που δύσκολα θεραπεύεται.
* Οι πόνοι "Ανάπτυξης" στα παιδιά! Δεν είναι όλοι οι πόνοι αθώοι.
• Αφορά παιδιά 3-12 ετών.
• Εμφανίζονται ξαφνικά.
• Έχουν μικρή διάρκεια (λίγα λεπτά).
• Επαναλαμβάνονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.
• Η εντόπιση του πόνου είναι τις περισσότερες φορές διαφορετική από προσβολή σε προσβολή (δηλαδή δείχνουν διαφορετικά σημεία να πονούν).
• Ο πόνος δεν εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο των άκρων, αλλά απλώνεται.
• Συνήθως παραπονιέται για τον μηρό (μπούτι) ή την κνήμη (καλάμι). Σπάνια πονάει όλο το πόδι.
• Οι πόνοι έρχονται το απόγευμα ή τις βραδινές ώρες. Και μερικές φορές, ξυπνούν το παιδί.

Δυστυχώς - αν και σπάνια - τέτοιοι πόνοι στα άκρα του παιδιού, υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Τόσο εμείς οι γιατροί - όσο και οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, και να μην αποδίδουν κάθε πόνο "σε αθώα αίτια"

Προσοχή - λοιπών - στις περιπτώσεις που ο πόνος (δεν είναι όπως είπαμε ασαφής - σε απροσδιόριστο σημείο) αλλά εντελώς καθορισμένος. Δηλαδή το παιδί - δεν πιάνει απλά το χέρι, ή πόδι που πονά, αλλά δείχνει με απολυτή ακρίβεια το σημείο πόνου. Σε τέτοιες - έστω και αμφίβολες περιπτώσεις, μια ακτινογραφία (και των δυο άκρων - προσοχή όχι μόνον του χεριού ή ποδιού που πονά) και μια εξέταση αίματος - είναι απόλυτα απαραίτητη.
* Φταίει η τσάντα για τη σκολίωση του παιδιού μας;
Ήταν ένας μύθος που κράτησε χρόνια. Η σκολίωση είναι άγνωστης αιτιολογίας (δηλαδή δεν ξέρουμε την αιτία που την προκαλεί), είναι κληρονομική και από την αρρώστια αυτήν πάσχουν κυρίως τα κορίτσια (8 φορές πιο συχνά από ότι τα αγόρια). Είναι σχετικά συχνή πάθηση, της σχολικής ηλικίας και εμφανίζεται στην ηλικία των 10-12 ετών. Ένα στα δέκα παιδιά θα την παρουσιάσει (ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση).

Αυτό σημαίνει πως ο προληπτικός έλεγχος των κοριτσιών, με βεβαρυμένο παρελθόν από τη μητέρα τους ,πρέπει να είναι τακτικός και πολύ προσεκτικός.

Μία από τις πρώτες ενδείξεις που πρέπει να ανησυχήσουν- παραξενέψουν τους γονείς, είναι η κακή εφαρμογή των ρούχων στο σώμα του παιδιού (όταν "κρεμάει" ο ένας ώμος ή "σηκώνεται" ο ένας γοφός).
* Ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές για το σωστό παπούτσι του παιδιού μας;
Το σωστό παπούτσι πρέπει να έχει 2 στοιχεία.

Πρώτον, η σόλα του πρέπει να είναι σκληρή.

Το δεύτερο και ακόμα σπουδαιότερο, είναι ο περίγυρος της φτέρνας (εννοούμε το πίσω κομμάτι του παπουτσιού, πάνω από τη φτέρνα μας). Αυτός ο περίγυρος, πρέπει να έχει σκληρό "περιτύλιγμα" και αυτό γιατί η φτέρνα καθοδηγεί και κατευθύνει το υπόλοιπο πόδι μας στην κίνηση.

Εάν λοιπόν, υπάρχουν τα 2 αυτά στοιχεία στο παπούτσι του παιδιού, δεν μας ενδιαφέρει πως είναι το εμπρός μισό κομμάτι του παπουτσιού.

Πολύ συχνά, οι γονείς νομίζουν πως αγοράζοντας μποτάκια προστατεύουν τους αστραγάλους. Είναι μύθος. Οι αστράγαλοι των νηπίων, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη χαλαρότητα, και συνεπώς δεν χρειάζονται ειδική υποστήριξη.
* Μπορούμε να βάλουμε το μωρό μας στο relax ή μήπως θα κινδυνεύσει η σπονδυλική στήλη του;
Ασφαλώς και μπορούμε. Η σπονδυλική στήλη, δεν επηρεάζεται από προσωρινές θέσεις του σώματος. Εξάλλου, η πλάτη του μωρού,οταν ακουμπά στο relax, μένει σταθερή. ΜΠΟΡΕΙ μόνο να δυσκολευτεί η αναπνοή του μωρού επειδή σ’ αυτήν την ηλικία, γίνεται με την κοιλιά. Επομένως, εάν η κοιλότητα του relax είναι μεγάλη, βάζουμε μια διπλωμένη πετσέτα, και λύνουμε το θέμα. Ασφαλώς, μπορούμε – χωρίς κανένα φόβο- να χρησιμοποιούμε και τον μάρσιπο.
* Πρέπει να ενθαρρύνουμε το μωρό μας (7 - 9 μηνών ) να στηρίζεται στα ποδαράκια κάνοντας βηματάκια; Μήπως στραβώσουν τα πόδια του;
Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Έρευνες που έγιναν σε χώρες που συνηθίζουν να βάζουν τα μωρά τους να ‘’ψευτο-περπατούν’’ πριν από το έτος σε σχέση με άλλους λαούς που καθυστερούν (μετά τους 13-14 μήνες ) δεν εδειξαν διαφορά στο ποσοστό στραβών ποδιών. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να καταλαβαίνουν ότι δεν έχει νόημα να πιέζουν ένα βρέφος να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί. Ασφαλώς, δεν πρέπει να το αποθαρρύνουμε σε κάτι που θέλει και μπορεί!
* Όταν αρχίσει να περπατά (12-14 μηνών) πρέπει να του φοράμε συνεχώς παπούτσια; Πειράζει αν το αφήσουμε ξυπόλητο στο δάπεδο, στην άμμο ή στο χορτάρι;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το αφήσουμε ξυπόλητο. Άλλωστε, τα παπούτσια ο άνθρωπος τα κατασκεύασε κυρίως για πρόληψη από τραυματισμούς. Επιπλέον, στο πέλμα μας, υπάρχουν μύες (οι βραχείς αποκαλούμενοι ) και οι οποίοι χρειάζεται να ασκούνται με την ελεύθερη βάδιση. Επομένως, η βάδιση χωρίς παπούτσια, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται.
* Τι πρέπει να έχουν τα πρώτα του παπούτσια; Πρέπει να έχουν μαλακή ή σκληρή σόλα;
Από τη στιγμή που το νήπιο κάνει τα 2-3 πρώτα του βηματάκια, μέχρι να ισορροπήσει καλά, απαιτούνται περίπου 2-3 μήνες. Σ’ αυτό το μεταβατικό χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να περπατά ξυπόλητο ή με τα καλτσάκια του. Επειδή όμως, με τα καλτσάκια του γλιστράει εύκολα, συνηθίζουμε να βάζουμε στο μωρό μας τα λεγόμενα ‘’ βαπτιστικά’’ του παπουτσάκια (ελαφριά, μαλακά, από ένα απλό δερματάκι ). Αυτά, επιτρέπουν καλύτερη επαφή του πέλματος με το δάπεδο, απαραίτητη για διατήρηση της ισορροπίας του.
* Τα (στραβά) πόδια. Ραιβογωνία (τα πόδια σαν παρένθεση)
• Όλα τα νεογέννητα, γεννιούνται με μία σχετική ραιβογωνία.
• Η κατάσταση αυτή διορθώνεται, έως τα 1,5 – 2 χρόνια από μόνη της. Πολύ συχνά, ακολουθεί η ανάποδη κατάσταση που λέγεται βλαισσογωνία.
• Η βλαισσογωνία, σημαίνει να είναι πολύ κοντά τα γόνατα και να απομακρύνονται οι αστράγαλοι (θυμίζουν τα πόδια του Σαρλό). Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται μέχρι τα 4 χρόνια και ξανά ισιώνουν περίπου στα 6-8 χρόνια.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας