ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ: ξέρουμε ΠΟΛΛΑ τα ξέρουμε ΣΩΣΤΑ;

* Πως παίρνουμε τα ούρα για καλλιέργεια;
Είναι πολύ σημαντική η σωστή λήψη γιατί μια λάθος διάγνωση θα μας οδηγήσει σε λάθος αντιμετώπιση. Αναλυτικότερα για το πλύσιμο ενός βρέφους,

1) καλό θα είναι να υπάρχουν δύο άτομα. Το ένα κρατάει στην αγκαλιά του το βρέφος με ανοιχτά τα πόδια και το άλλο χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό της ντουζιέρας, ξεπλένει καταρχήν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
2) χρησιμοποιούμε ένα κουτάκι αποστειρωμένες γάζες και ένα απλό σαπούνι (απαγορεύεται το betadin).
3) βρέχουμε τη γαζούλα, την σαπουνίζουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά τα γεννητικά όργανα.
4) ξεπλένουμε
5) επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
6) χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 3-4 αποστειρωμένες γάζες, σκουπίζουμε πολύ προσεκτικά όλη την περιοχή που πλύναμε προηγουμένως. Το σκούπισμα έχει σημασία για 2 λόγους - και για να απομακρύνουμε όσα μικρόβια παραμείναν εκεί και το σπουδαιότερο για να στεγνώσουμε την περιοχή ώστε να κολλήσει σωστά το σακουλάκι λήψης ούρων.
7) αφού είμαστε σίγουροι πως η περιοχή είναι στεγνή, βγάζουμε από την πλαστική θήκη το σακουλάκι Είναι απαραίτητο να έχουμε αγοράσει τουλάχιστον 5-6 την κάθε φορά.
8) ξεκολλάμε από το σακουλάκι το πλαστικό χαρτί συγκόλλησης και το κολλάμε προσεκτικάστα γεννητικά όργανα. Είναι αυτονόητο, ότι το κάτω μέρος του ανοίγματος πρέπει να αντιστοιχεί στο κάτω μέρος των γεννητικών οργάνων.
9) ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ 30-40 ΛΕΠΤΑ. ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΡΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΚΟΛΛΑΜΕ, ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΓΙΑ 20-30 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
* Εάν πάρουμε τα ούρα, πως θα τα αποθηκεύσουμε μέχρι να τα πάμε στον μικροβιολόγο;
Είναι απολύτως αναγκαίο τα ούρα μετά τη λήψη τους (ειδικά της καλλιέργειας) να μπουν μέχρι την τελευταία στιγμή στο ψυγείο. Και αυτό διότι, σε θερμοκρασία δωματίου (20-25 βαθμούς) όσα μικρόβια υπάρχουν, αυτόματα διπλασιάζονται, αλλοιώνοντας σοβαρά τα αποτελέσματα. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα πάμε στο μικροβιολόγο, ειδικά αν είναι καλοκαίρι χρησιμοποιούμε και μια παγοκύστη. Επίσης, το σακουλάκι που περιέχει τα ούρα δεν το βάζουμε όπως-όπως στο ψυγείο, αλλά το βάζουμε μέσα σε ένα άδειο ποτήρι σε αυστηρά κατακόρυφη θέση.
* Εάν το μωρό μας είναι αγοράκι και το στόμιο της ουρήθρας (το πετσάκι) είναι κλειστό, τι πρέπει να κάνουμε;
Εξαρτάται από την περίπτωση. Είναι σημαντικό να ανοίξει έστω και ελάχιστα το άνοιγμα της πόσθης ώστε να περάσει το σαπουνόνερο την ώρα του πλυσίματος. Και αυτό, γιατί ούτως ή άλλως, στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρόβια που άθελα τους θα μολύνουν την καλλιέργειά μας. Συνήθως με ελαφριά πίεση, πετυχαίνουμε ένα μικρό άνοιγμα, αρκετό για ένα καλό πλύσιμο και σκούπισμα με τη γάζα. Αν όμως είναι αδύνατον, τότε αναγκαστικά προχωρούμε στην καλλιέργεια όπως είναι. Σε πολλές περιπτώσεις, είμαστε τυχεροί και το αποτέλεσμα είναι ευτυχώς αρνητικό. Αν όμως έχουμε κάποια μικρόβια, όχι πάρα πολλά, χωρίς ερυθρά αιμοσφαίρια, χωρίς νιτρώδη, τότε απλά υποψιαζόμαστε μικροβιακή επιμόλυνση και αναγκαστικά πρέπει να δοκιμάσουμε την λήψη των ούρων με καθετηριασμό. Πρόκειται για μια όχι πολύ ευχάριστη σκηνή για τους γονείς, απαιτεί εμπειρία και οργάνωση από τον παιδίατρο, οπότε οι περισσότεροι από εμάς παραπέμπουν για τη λήψη με καθετήρα, είτε στο εφημερεύον νοσοκομείο, είτε σε ένα παιδοχειρουργό. Εγώ προσωπικά ανεπιφύλακτα συνιστώ ένα παιδοχειρουργό που γρήγορα, ανώδυνα στο ιατρείο του, θα πάρει τα ούρα με καθετήρα. Είναι προφανές, ότι αμέσως μετά τη λήψη τους, οι γονείς θα τα μεταφέρουν στο μικροβιακό εργαστήριο για καλλιέργεια.
* Υπάρχει πάντα πυρετός;
 Σχεδόν πάντα, έστω και λίγος, υπάρχει.
* Μπορεί ένα μωρό με συμπτώματα κρυολογήματος (μύξες, βήχας, τσίμπλες στα μάτια και πυρετό) να έχει ουρολοίμωξη;
Όχι είναι αδύνατον. Είναι πολύ σοβαρό να θυμόμαστε πως οι ουρολοιμώξεις είναι "τυφλά" εμπύρετα νοσήματα.

Τι εννοούμε;
Υπάρχει πυρετός, ίσως εμετός, κακοδιαθεσία κτλ. Αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΩΣΗΣ.
* Πως βάζουμε τη διάγνωση;
Προφανώς με εξετάσεις πρώτον γενική ούρων και δεύτερον καλλιέργεια ούρων.
* Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;
Η γενική ούρων είναι εξέταση ούρων που τα παίρνουμε χωρίς ιδιαίτερη καθαριότητα της περιοχής. Αναζητούμε πολλά πυοσφαίρια, νιτρώδη και ερυθρά αιμοσφαίρια. Ειδικά η παρουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα, μας βάζει σε ισχυρές υπόνοιες. Τα πυοσφαίρια είναι μεν σημαντικό στοιχείο της εξέτασης, αλλά όταν είναι σχετικά λίγα, έως 10, τότε κρατάμε μερικές επιφυλάξεις αναμένοντας τα αποτελέσματα της καλλιέργειας.

Η καλλιέργεια ούρων είναι πολύ πιο χρήσιμη στη διάγνωση αλλά απαιτούνται αρκετές προϋποθέσεις. Εφόσον η καλλιέργεια είναι θετική για ένα μόνο μικρόβιο, σε ποσότητα πάνω από 100.000 μικρόβια, τότε γίνεται πιστευτή και ακολουθεί θεραπεία στην βάση αντιβιογράμματος.
* Τι θα δείξει η κυστεογραφία;
Την πιθανή ύπαρξη κυστεο - ουρητηρικης - παλινδρόμησης. Εννοούμε μια κατάσταση όπου τα ούρα ενός παιδιού παλινδρομούν (γυρίζουνε προς τα πίσω) προς τους ουρητήρες. Κανονικά οι βαλβίδες που υπάρχουν στην κύστη, εμποδίζουν μια τέτοια επιστροφή προς τους ουρητήρες. Οι ουρητήρες (2) είναι οι λεπτοί σωλήνες που ξεκινούν από κάθε ένα νεφρό και μπαίνουν αριστερά και δεξιά στην κύστη μας. Όταν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια παλινδρόμηση τα ούρα λόγω της χαλαρής βαλβίδας επιστρέφουν καταρχήν στους ουρητήρες και ακολούθως στους νεφρούς προξενώντας βλάβη και καταστροφή τους. Η παλινδρόμηση είναι μια συγγενής κατάσταση. Δηλαδή ένα παιδί γεννιέται με αυτό το "ελάττωμα". Επομένως με την κυστεογραφία έχουμε σκοπό να την ανακαλύψουμε το συντομότερο ώστε να εμποδίσουμε την καταστροφή των νεφρών.

Η ραδιοισοτοπική κυστεογραφία απαιτεί και αυτή τον δυσάρεστο καθετηριασμό του βρέφους, αλλά η λήψη των ακτινογραφιών είναι πολύ διαφορετική και προκαλεί πολύ λιγότερη επιβάρυνση ακτινοβολίας. Για αυτό την προτιμάμε.
*Τι είναι η κυστεογραφία; Σε τι διαφέρει από την ραδιοισοτοπική κυστεογραφία; Ποια να προτιμήσουμε;
Η κυστεογραφία είναι (είτε η απλή είτε η ραδιοισοτοπική) μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία που δυστυχώς πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά με ηλικία κάτω των 5 χρονών.

Πως γίνεται;
Ο ακτινολόγος βάζει ένα μικρό, λεπτό καθετήρα στην κύστη του βρέφους και ακολούθως βάζει ένα φάρμακο σκιαγράφησης. Ακολουθούν ακτινογραφίες. Όλη η δυσάρεστη εμπειρία είναι μέχρι το σημείο να μπει ο καθετήρας στην κύστη. Στα κοριτσάκια είναι πολύ πιο εύκολο γιατί η ουρήθρα τους είναι πολύ κοντή.
*Ένα παιδί να κάνει ραδιοισοτοπική η απλή κυστεογραφία;
Εξαρτάται αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Επίσης εξαρτάται αν είναι ο αρχικός έλεγχος ή κυστεογραφία επανελέγχου. Πιο αναλυτικά, επειδή στα αγόρια μπορεί να υπάρχει μια ανατομική βλάβη (βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας) πρέπει να κάνουμε την απλή κυστεογραφία (αυτήν που έχει δυστυχώς περισσότερη ακτινοβολία). Αντιθέτως στα κορίτσια μπορούμε να ξεκινήσουμε με την ραδιοισοτοπική.
* Αν υπάρχει παλινδρόμηση, τι πρέπει να κάνουμε;
Οι παλινδρομήσεις χωρίζονται σε βαθμούς , από πρώτο έως πέμπτο. Στους πρώτους βαθμούς (1ο -2ο-3ο) ή δεν κάνουμε καμιά απολύτως θεραπεία, ειδικά στην παλινδρόμηση πρώτου βαθμού, ή αρκούμεθα σε μια καθημερινή βραδινή δόση αντιβίωσης. Αντίθετα στις παλινδρομήσεις μεγάλου βαθμού, που ευτυχώς είναι πολύ σπάνιες, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
* Ως πότε θα παίρνει το παιδί θεραπεία για την παλινδρόμηση του; Κάθε πότε πρέπει να κάνω την κυστεογραφία επανελέγχου;
Εξαρτάται! Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, αν αποδειχθεί παλινδρόμηση 1 ή 2 ή 3 βαθμού, μπορούμε να αποφύγουμε την καθημερινή χορήγηση της προφύλαξης με αντιβίωση. Αυτό όμως, απαιτεί από γονιούς και παιδιάτρους προσοχή και συχνές ουροκαλλιεργίες ελέγχου. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν φανερά στοιχεία, διότι αρκετές υποτροπές είναι χωρίς ιδιαίτερα, προειδοποιητικά συμπτώματα!

Κάποιοι γιατροί, πιο συντηρητικοί, η οπότε δεν έχουν εμπιστοσύνη στην συμμόρφωση των γονιών, βάζουν έτσι και αλλιώς την κλασσική προφύλαξη.

Ασφαλώς αν η παλινδρόμηση είναι μεγάλη, τότε η προφύλαξη, που ανέφερα είναι απόλυτος επιβεβλημένη.

Στις περιπτώσεις παλινδρόμησης, πρέπει το αργότερο κάθε 2 χρόνια να γίνονται κυστεογραφίες, για να δούμε την εξέλιξη της νόσου.
* Είναι συχνή πάθηση στα παιδιά;
Ασφαλώς όχι τόσο συχνή όσο τα κρυολογήματα, η γρίπη και οι αμυγδαλίτιδες, αλλά καλό θα είναι να την υποψιαζόμαστε.
* Έχει συμπτώματα όπως σε μας τους ενήλικες;
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Είναι εντελώς ασαφής στην βρεφική ηλικία και αρχίζει να μοιάζει στην ουρολοίμωξη των ενηλίκων, όσο περνούν τα χρόνια του παιδιού.
* Τι εννοούμε "ασαφή" - "γενικά" - "αόριστα" συμπτώματα της νόσου;
Εννοούμε ότι στα παιδιά δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα δυσουρικά συμπτώματα των ενηλίκων. Και αν ακόμα υπάρχουν, είναι αυτονόητο πως δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Δηλαδή εάν ένα μωρό με πάνα έχει συχνοουρία, είναι αδύνατον να το αντιληφθούμε. Επίσης, εφόσον φοράει την πάνα και ουρεί σε αυτήν, είναι αδύνατον να καταλάβουμε εάν το κλάμα του οφείλεται σε τσούξιμο στην ούρηση. Λέγοντας γενικά- αόριστα συμπτώματα, εννοούμε από ήπιο πυρετό έως υψηλό (38-40), κακή διάθεση, ανορεξία εμέτους, διάρροιες κτλ. Όπως καταλαβαίνετε, τέτοια συμπτώματα είναι εντελώς "φλου" και μπορούμε να τα βρούμε σε πάρα πολλές ασθένειες.
*Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, τι κάνουμε;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, επειδή έχουμε πυρετό και ένα ταλαιπωρημένο παιδί, ξεκινάμε αντιβιοτική θεραπεία. Συνήθως, επιλέγουμε ένα αντιβιοτικό, ευρέως φάσματος με μορφή σιροπιού. Πρέπει να περιμένουμε την καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα. Η μεν καλλιέργεια θα μας προσδιορίσει το υπεύθυνο μικρόβιο, ενώ το εξίσου απαραίτητο αντιβιόγραμμα, θα μας υποδείξει πια αντιβιοτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
* Όταν βγει το αντιβιόγραμμα τι κάνουμε;
Ο παιδίατρος ελέγχει αν το αντιβιοτικό που χρησιμοποίησε 2 μέρες νωρίτερα πιάνει το μικρόβιο ή όχι. Αν στο αντιβιόγραμμα δίπλα στη χημική ονομασία υπάρχει το γράμμα Ε, αυτό σημαίνει ευαίσθητο και συνεπώς κατάλληλο. Αντιθέτως, εάν στη λίστα του αντιβιογράμματος, δίπλα στο φάρμακο μας υπάρχει το Α σημάνει ανθεκτικό μικρόβιο και προφανώς ο παιδίατρος πρέπει να το αλλάξει το συντομότερο.
* Πόσο γρήγορα βγαίνουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων,και του αντιβιογράμματος;
Για την καλλιέργεια ούρων πρέπει να περιμένουμε περίπου 24 ώρες και για το αντιβιόγραμμα, άλλες 24 δηλαδή συνολικά 48 ώρες. Όπως προαναφέραμε δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια μέχρι να πάρουμε τα αποτελέσματα, αλλά από την πρώτη στιγμή ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ.

ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ! ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ.
* Χρειάζονται για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης, εκτός από της προαναφερθείσες εξετάσεις ούρων και εξετάσεις αίματος; Ποιες είναι αυτές;
Αναλόγως το περιστατικό και την ηλικία του παιδιού. Δηλαδή, αν πρόκειται για ένα παιδί πριν να γίνει ένα χρονών με πυρετό άνω του 38 και με επηρεασμένη την γενική του κατάσταση, ναι χρειάζονται εξετάσεις αίματος.

Πως θα μας βοηθήσουν;
Θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν η ουρολοίμωξη είναι "απλωμένη" μόνο χαμηλά στη κύστη απλή κυστίτιδα) ή αν έχει επεκταθεί προς τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα). Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, πάνω από 12.000), πολύ μεγάλη αύξηση των πολυμορφοπύρηνων πάνω από 70-80% και μεγάλη αύξηση της CRP. Σε τέτοια παιδιά είναι προτιμότερο να προτείνουμε ενδοφλέβια αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.
* Κατά τη διάρκεια μια ουρολοίμωξης, που την θεραπεύουμε με αντιβίωση χρειάζεται να κάνουμε νέες καλλιέργειες ούρων;
Αν το παιδί βρίσκεται σε νοσοκομείο να είστε σίγουροι, πως οι γιατροί εκεί θα το κάνουν. Όμως, σε συνθήκες σπιτιού οι περισσότεροι από μας το αγνοούμε. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αν το παιδί έχει γρήγορη βελτίωση, τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος μας καθησυχάζουν προτιμούμε να αφήσουμε το μωρό στην "ησυχία" του. Με μια διαφορά. Απαραίτητα δύο με τρεις μέρες μετά το τέλος της θεραπείας (και ενώ όλα φαίνονται μια χαρά) ζητάμε καλλιέργεια επανελέγχου. Ασφαλώς πρέπει να είναι αρνητική.
* Μετά την επιτυχή θεραπεία μιας ουρολοίμωξης, χρειάζονται τακτικά καλλιέργειες; Όταν κάνει πυρετό ή και έτσι στα "καλά καθούμενα";
Ναι χρειάζονται για 6-12 μήνες καλλιέργειες ούρων. Μια φορά στον 1,5-2 μήνες. Ακόμα και αν το παιδί δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Γιατί;
Διότι πολύ συχνά υπάρχει η ασυμπτωματική μικροβιουρία. Δηλαδή, το παιδί δεν έχει κανένα ύποπτο σύμπτωμα, αλλά έχει μια "σιωπηρή" ύπουλη ουρολοίμωξη, για αυτό έχει την μικροβιουρία (ουρεί μικρόβια).
* Χρειάζονται εκτός από τις καλλιέργειες άλλες εξετάσεις και ποιες είναι;
Εξαρτάται από την ηλικία του. Εάν έχουμε ένα μεγάλο παιδί πάνω από 5-7 χρονών, που παρουσίασε μια απλή κυστίτιδα (δηλαδή τσούξιμο, συχνοουρία χωρίς πυρετό) εκτός από τις καλλιέργειες επανελέγχου, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Όμως στα μικρά παιδιά και στα βρέφη, υπάρχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.

ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΝΕΦΡΩΝ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ 20-30 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΜΚΡΗ ΔΟΣΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΑ. ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας