Επείγοντα Παιδιατρικά

Θέμα Ημέρας* Τραύματα δοντιών από πτώση - Επείγουσα αντιμετώπιση
Τα ατυχήματα στην παιδική ηλικία είναι πολύ συχνά. Είναι λάθος, αν μετά από ένα χτύπημα, δούμε το δόντι να έχει φύγει από τη θέση του, να περιμένουμε πότε… θα ξεπροβάλει το επόμενο μόνιμο δόντι. Σε περίπτωση τραυματισμού των χειλιών ή της γλώσσας η πρώτη μας ευθύνη είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία πιέζοντας το σημείο που αιμορραγεί με μία γάζα. Πιέζουμε το σημείο εκείνο με δύναμη, αφού έχουμε ξεπλύνει το τραύμα με άφθονο νερό της βρύσης. Σε περίπτωση που το δόντι ξεριζώθηκε από τη θέση του, τότε :
* Πιάνουμε προσεκτικά το δόντι από την κορυφή που φαίνεται συνήθως (δηλαδή όχι από το σημείο που είναι κρυμμένο μέσα στο στόμα).
* Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό της βρύσης. Εάν το παιδί είναι μεγάλο (τουλάχιστον στο δημοτικό σχολείο – οπότε μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας) και έχουμε ψυχραιμία το καθαρό (μετά τα πλύσιμο) δόντι το ξανατοποθετούμε στη θέση του.
* Εάν όμως όπως είναι και το πιο αναμενόμενο δεν μπορούμε να δείξουμε την ψυχραιμία που απαιτείται , το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπουκαλάκι που κλείνει καλά, αφού πρώτα το μπουκαλάκι το έχουμε γεμίσει είτε με φυσιολογικό ορό (αυτές τις αμπούλες που βάζουμε στη μύτη του παιδιού) είτε με κρύο γάλα!!!
* ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Η ΠΡΟΓΝΟΣΗ ΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ-ΒΓΑΛΜΕΝΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.
* Πνιγμονή;
Τι πρέπει να κάνουμε;Μόλις αντιληφθούμε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού αμέσως πρέπει να πάρουμε τα παρακάτω μέτρα:
  • Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, να αναπνέει και να μιλά, να μην κάνετε τίποτα. Ζητήστε του να βήξει (αν μπορεί).
   Δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη! Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το ξένο σώμα, ή χειρότερα να του σταματήσουμε το βήχα ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα.
  • Εάν η φωνή του είναι πολύ δύσκολη ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση.


  • Τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας μεταξύ των ωμοπλατών.


Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε τα πέντε κτυπήματα όπως παραπάνω. • Εάν δεν τα καταφέρουμε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνετε ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.
* Μηνιγγίτιδα
Τι είναι η μηνιγγίτιδα;
Η μηνιγγίτιδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι φλεγμονή δηλαδή ερεθισμός (μόλυνση) των μηνίγγων. Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Η μηνιγγίτιδα σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, ειδικά όταν η αγωγή ξεκινήσει άμεσα, και αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπλοκές της. Αντίθετα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση), έχει θανατηφόρα εξέλιξη.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα σημάδια της, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σημάδια Μηνιγγίτιδας
 • Στην αρχική περίοδο, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα!
 • Όταν εκδηλωθεί τότε ψάξτε για
  • Υψηλό πυρετό (συχνά > 40°C)
  • συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος-εγκέφαλου, δηλαδή εμετό, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή μεγάλη ευερεθιστότητα-εκνευρισμό.
  • Στα μεγαλύτερα παιδιά έντονο πόνο, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον).
  • εξάνθημα αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες ή οι πιπιλιές.

Σημεία αυχενικής δυσκαμψίας:κάντε 2 ασκήσεις για να την διαπιστώσετε στο σπίτι:
 • ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να ανασηκώσει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο
 • ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να σηκώσει το κεφάλι του, να διπλώσει το πόδι του και να φιλήσει το γόνατό του
* Αίμα από την μύτη. Συχνό, αθώο, αλλά "τρομακτικό" - Ρινορραγία
Αιτίες
 • * οι τραυματισμοί με το δάκτυλο από το παιδί ή με την εισαγωγή ξένου σώματος(πχ παιχνίδι, συνδετήρες, μικρά καπάκια κλπ),
 • * ο ξηρός αέρας(ειδικά όταν φυσά νοτιάς ή όταν το δωμάτιο θερμαίνεται με καλοριφέρ, air-condition ή σόμπα και δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε ανοιχτό παράθυρο και κάποιο δοχείο ή βρεγμένες πετσέτες ώστε να αυξήσουμε την υγρασία) και
 • * η φλεγμονή (ερεθισμός) λόγω λοίμωξης (πχ κοινό κρυολόγημα) ή αλλεργίας.
Άλλες αιτίες είναι η υπερβολική χρήση ρινικών σταγόνων (αποσυμφορητικών ή κορτιζόνης γιατί ατροφούν το βλεννογόνο της μύτης) και οι τοπικές ανατομικές ιδιαιτερότητες (πχ στραβό ρινικό διάφραγμα).

* Αντιμετώπιση
Οι περισσότερες ρινορραγίες σταματούν μόνες τους σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται κάποια παρέμβαση.

Εάν όμως η αιμορραγία επιμένει τότε :
 • * καθησυχάστε το θορυβημένο ή ακόμα και φοβισμένο παιδί, διαβεβαιώνοντάς το ότι δεν είναι κάτι σοβαρό με όσο πιο ήρεμο και άνετο τρόπο μπορείτε
 • * τοποθετήστε το σώμα του σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει προς τα μπρος
 • * εφαρμόστε τοπική πίεση με ελαφρό ζούληγμα των ρουθουνιών(στο μαλακό κάτω-κάτω μέρος της μύτης) για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά. Αυτός ο χειρισμός πιέζει το σημείο αιμορραγίας στο διάφραγμα και κατά κανόνα σταματά τη ροή του αίματος. Προσοχή! δεν σταματάμε για να ελέγξουμε αν σταμάτησε η αιμορραγία
 • * Επίσης η τοποθέτηση στη ρίζα της μύτης με πάγο κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την αιματική ροή
 • * μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας φροντίστε για αρκετές ώρες το παιδί να μη σκαλίσει ή φυσήξει με δύναμη τη μύτη του, να μη σκύβει το κεφάλι του χαμηλά.
* Πυρετικοί σπασμοί. Μια βασανιστική εμπειρία των γονιών​

Αφορά παιδιά μικρής ηλικίας. Εμφανίζεται από 6 μηνών και συνήθως σταματούν στα 5 χρόνια.
Πολλές φορές υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο ανακουφίζει τους γονείς (εννοώ πως οι γονείς ηρεμούν, μαθαίνοντας από εμάς, πως το παιδί τους θα το ξεπεράσει - όπως το ξεπέρασαν και αυτοί).

Σε ένα τυπικό επεισόδιο σπασμών, το παιδί ακόμα και με χαμηλό πυρετό, ξαφνικά αρχίζει να τρέμει (χέρια ή πόδια ή και όλο του το σώμα) χάνοντας την επαφή του με εμάς. Αυτό είναι και η σπουδαιότερη διαφορα, από το ρίγος!

Στο ρίγος το παιδί, μπορεί μεν να τινάζει χέρια-πόδια, αλλα το σπουδαιότερο έχει τις αισθήσεις του.

Να θυμόσαστε πως ενώ για τον γονιό ο χρόνος των σπασμών φαίνεται αιώνας, στην πραγματικότητα διαρκεί δευτερόλεπτα ή έστω ελάχιστα λεπτά!

Αν παρουσιαστούν απότομα.
Δεν βάζουμε μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του.
Γυρνάμε το σώμα του παιδιού στα ΠΛΑΓΙΑ, ώστε και αν κάνει εμετό να μην κινδυνεύσει να πνιγεί!
Μην προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα με τα δάκτυλα σας!
Μην το γυρνάτε ανάσκελα και μην το χτυπάτε στην πλάτη του.
ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, Ο ΓΟΝΙΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΕΙ Η ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ- ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ.
* Τραυματισμός στο κεφάλι
Προσοχή για:
 • Αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιούδηλαδή να παρουσιάζει περισσότερο από το συνηθισμένο υπνηλία ή έντονη ανησυχία-εκνευρισμό.
 • Νευρολογικά σημείαδηλαδή, να παρουσιάζει αστάθεια στο βάδισμα, να μην μπορεί να σφίξει καλά το χέρι του ή να του πέφτουν τα πράγματα από το χέρι ή ακόμα και να μην μπορεί να πάρει κάτι που του δίνουμε. -να κάνει χωρίς λόγο εμετό.
 • Τα μάτια είναι ο «καθρέφτης» του εγκέφαλου μας και μπορεί να κάνουν περίεργες κινήσεις, οι κόρες να μην έχουν το ίδιο μέγεθος ή το παιδί να μην μπορεί να δει καλά ή να βλέπει διπλά.

Εάν το παιδί μετά από χτύπημα στο κεφάλι παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό.

Κρισιμότερα είναι τα πρώτα δύο 24 ώρα.
* Δύσπνοια;
"Δύσπνοια" είναι δυσκολία στην αναπνοή, η οποία στο μικρό παιδί εκδηλώνεται με γρήγορες κινήσεις του θώρακα της κοιλιάς και των πτερύγιων της μύτης (δηλαδή τα ρουθούνια).

Ένας αξιόπιστος δείκτης της σοβαρότητας της δύσπνοιας είναι η μέτρηση των αναπνοών σε ένα λεπτό σε ηρεμία (προτιμότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου). Έτσι όταν ένα μικρό βρέφος έχει περισσότερες από 50 αναπνοές το λεπτό ή ένα νήπιο έχει περισσότερες από 40 αναπνοές το λεπτό, ο γονιός πρέπει να ανησυχεί και να ενημερώνει το γιατρό του.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας