Προβλήματα ΥΠΝΟΥ και νυχτερινές ΦΟΒΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ θέλει τρόπο και πολύ κόπο!

Όλα τα κείμενα περιέχουν την ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ μου γνώμη! Άποψη - που προέρχεται τόσο από την πολυετή μου εμπειρία, όσο και από τις προτάσεις ειδικών επιστημόνων. Είναι αυτονόητο - πως την τελική απόφαση θα την πάρετε εσείς και η οικογένεια σας.

Θέμα Ημέρας* Χρειάζεται να του δώσω κάποιο αντικείμενο στην αγκαλιά του, για να κοιμηθεί;
Πολύ ​συχνά τα παιδιά έχουν ανάγκη κάποιων αντικειμένων (ή παιχνίδια) για να χαλαρώσουν και να τους πάρεις ο ύπνος. ​Αν βέβαια, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μόνο με μια πιπίλα , ακόμα καλύτερα, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις. (Κάντε κλικ). Όμως μερικά παιδιά χρειάζονται είτε ένα λούτρινο παιχνίδι είτε ακόμα και ένα απλό πανάκι , μια πετσέτα, μια μαξιλαροθήκη. Είναι μια αθώα ιδιοτροπία τους και δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε τους αυστηρούς. Πολλά παιδιά πριν κοιμηθούν, νιώθουν την ανάγκη για μερικές "παράξενες" κινήσεις νανουρίσματος, όπως χτυπήματα του κεφαλιού τους στο μαξιλάρι ή στο κεφαλάρι του κρεβατιού , κινήσεις σώματος κτλ. Δεν σημαίνουν κάτι κακό και αφήστε τα άφοβα να εκδηλώσουν τις επιθυμίες τους. Συχνά οι γονείς για να ηρεμήσουν τα παιδιά χρησιμοποιούν παραμύθια και ιστοριούλες νανουρίσματος. Είναι μια όμορφη , ρομαντική συνήθεια, και αν αντέχουν οι δυνάμεις σας, ασφαλώς να το κάνετε με δύο απαράβατους όρους. Οι ιστοριούλες και τα διαβάσματα παραμυθιών γίνονται πάντα στο κρεβάτι του παιδιού με μισοσβησμένο φώς ώστε γρήγορα να αποκοιμηθούν και το σπουδαιότερο, από την αρχή ακόμα, πριν αρχίσετε τα παραμύθια κάντε μαζί του ξεκάθαρους λογαριασμούς. Δεν του διαβάζουμε αόριστα "όσο πάει η βαλίτσα". Γιατί, αλλά μεν θα κοιμηθούν, αλλά σε μερικά θα ανοίξει η "όρεξη" και θα σας τρελάνουν στο "θέλω και άλλο σου είπα", χρησιμοποιώντας ακόμα και εκβιαστικά κλάματα για περισσότερο παραμύθι. Είναι σπουδαίο για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του, να μαθαίνει και από τα πιο απλά πράγματα πως θα πάρει "συγκεκριμένη δόση χαράς", να ξέρει πως όλα έχουν ένα προσωρινό τέλος (αυτό θα κοιμηθεί και εσείς θα χαλαρώσετε στην τηλεόραση), να μάθει από πολύ μικρό την χαρά της "αναμονής" του… αυριανού επεισοδίου στο παραμύθι. Επομένως πριν από την ανάγνωση δείχνοντας του το βιβλίο ή έστω τους λεπτοδείκτες ενός ρολογιού του λέτε με σαφήνεια: "θα σου διαβάσω μέχρι αυτή τη σελίδα ή μέχρι η βελόνα του ρολογιού να πάει "εκεί" και μετά τέλος. Σβήνουμε το φως και κοιμάσαι".
* Φοβίες στο σκοτάδι
Είναι πολλά τα παιδιά που στο σκοτάδι φοβούνται το κάθε τι, ακόμα και οι ντουλάπες του δωματίου τους, παίρνουν τεράστιες διαστάσεις μέσα τους και γίνονται μέσω της καλπάζουσας φαντασίας τους, απειλητικοι δράκοι. Είναι προφανές πως σε μικρά παιδιά – προσχολικής ηλικίας- η τετράγωνη λογική μας, για τους αβάσιμους-παράλογους φόβους του, θα πάει χαμένη. Πώς διαχειριζόμαστε τέτοιους φόβους (ακόμα και στο δωμάτιο του);
• Σεβόμαστε τις φοβίες του και δεν ειρωνευόμαστε τα συναισθήματα του. Δεν λέμε "ντροπή σου είσαι μεγάλο παιδί", αλλά του λέμε "άδικα φοβάσαι αλλά θα σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις το φόβο σου".
• Ζητήστε του να σας περιγράψει με δικά του λόγια τι νομίζει πως υπάρχει στο … απαγορευμένο , σκοτεινό δωμάτιο. Ακούστε τα λόγια του και αρχίστε τα "κόλπα" σας.
• Αν το παιδί σας πει "πως φοβάται τους καλικάντζαρους ή δράκους ή κτλ." τότε αντί για λόγια αρχίστε πράξεις. Αφού ανάψετε όλα τα φώτα του δωματίου, κρατώντας το σταθερά από το χεράκι, σκύψτε μαζί του κάτω από το κρεβάτι και δείξτε του πως κάνει λάθος και δεν υπάρχει τίποτα από κάτω. Είναι πολύ σημαντικό να του μάθετε να δίνει όνομα στο φόβο του. Μη σας ικανοποιεί απλά η λέξη "φοβάμαι". Ζητήστε του να σας πει τι φοβάται και το σπουδαιότερο, τι νομίζει πως υπάρχει εκεί που το απειλεί. Και αυτό γιατί, αν το παιδί πεισθεί να δώσει συγκεκριμένο όνομα στο φόβο του, μετά από λίγο, χεράκι-χεράκι θα καταλάβει ξεκάθαρα, πως ο φόβος με "ονοματεπώνυμο" δεν είναι υπαρκτός αλλά μόνο στο μυαλό του.
• Πολύ συχνά βοήθα το κόλπο με τον "αντικαταστάτη". Τι σημαίνει; Λέτε στο παιδί πως επειδή είναι αδύνατο να μείνετε εσείς δίπλα του στο κρεβάτι για να δείξετε τον "κακό δράκο" που μπορεί να έρθει το βράδυ, διαλέξατε (δήθεν για προστασία του) τον αντικαταστάτη - φρουρό...έναν μεγάλο αρκούδο. Μην σας φαίνεται αστείο. Είναι πετυχημένη τακτική , η θεραπεία μέσω αντιπροσώπου (έτσι λέγεται). Κάντε μια αστεία τελετή "ορκωμοσίας" του αρκούδου, σαν "σωματοφύλακα" του παιδιού, τις βραδινές ώρες και τον μεγαλόσωμο ( είναι πολύ σημαντικό να είναι τεράστιος ο αρκούδος, για να εμπνέει σεβασμό στο παιδί , να τοποθετεί δίπλα στο κρεβατάκι του).
• Τοποθετήστε ένα φωτάκι νύχτας, ώστε το παιδί να βλέπει πως δεν υπάρχει εισβολή του δράκου αλλά κυρίως να αισθάνεται συνεχώς την παρουσία του σωματοφύλακά του.
• Τέλος, σε τέτοια παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι και τα βάλετε για ύπνο, με το φωτάκι , τον αρκούδο κτλ, φροντίστε για λίγη ώρα να κάνετε επίτηδες φασαρία στην κουζίνα (μην θρονιαστείτε κατευθείαν στην τηλεόραση). Αυτό γιατί το παιδί ακούγοντας τους θορύβους σας και όχι την σιωπή θα νιώσει την ασφάλεια της παρουσίας σας, στον διπλανό χώρο.
* Το παιδί που αρνείται να κοιμηθεί - χρειάζεται διάλογος, πειθαρχία στρατώνα ή μήπως κάποια τρικ;
Δύσκολη απάντηση!!! Το βασικό για έναν ήρεμο ύπνο, άρα και για μια ανακούφιση της εξαντλημένης μάνας, είναι το "ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ". Σε τέτοια παιδιά που σας βγάζουν το "λάδι" καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, προετοιμάστε τα σωστά για τις βραδινές ώρες. Μην τα αφήνετε να κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ένα συνηθισμένο αθώο "κόλπο" των μαμάδων – που τελικά το πληρώνουν ακριβά – είναι να τα αφήνουν να κοιμηθούν πολλές ώρες την ημέρα για να μπορέσουν να κάνουν και καμιά δουλειά στο σπίτι. Πρόκειται για μια λογική και ανθρώπινη σκέψη, αλλά είναι σίγουρο πως παιδιά "χορτασμένα" ύπνο, δεν θα κοιμηθούν το βράδυ. Φροντίζουμε να μην το ταΐσουμε αργά. Τέτοιο λάθος το κάνουν οι γονείς, όταν ξεκινάν από το πρωί να τα ταΐζουν αργά, οπότε το βραδινό γεύμα καταλήγει να δίνεται τις πολύ βραδινές ώρες. Όμως, η διαδικασία χώνεψης, συχνά τα εμποδίζουν να έχουν έναν βαθύ , ήρεμο ύπνο.

Κοιμούνται επιφανειακά και για ασήμαντη αφορμή, ξυπνάν και δεν ξανακοιμούνται. Κάτι πολύ σημαντικό: δεν κάνουμε "τρελίτσες" και "χαρούλες" αργά το βράδυ. Είναι ένα τρυφερό σφάλμα πολλών μπαμπάδων που επειδή λείπουν όλη την ημέρα, νιώθουν την ανάγκη αργά το βράδυ, την ώρα που επιστρέφουν να απολαύσουν τα παιδάκια τους. Ανθρώπινη πράξη αλλά...με ρίσκο αϋπνίας. Τέλος, αν όλα αυτά τα έχετε προσπαθήσει, αλλά το παιδί θέλει να αποκοιμηθεί πολύ αργά, τότε είστε αναγκασμένοι για ένα αρχικό συμβιβασμό να ακολουθήσετε το δικό του βιο-ρολόι ύπνου. Δείτε προσεκτικά τι ώρα θέλει να κοιμηθεί. Πάρτε το απόφαση , αφήστε το να ξενυχτίσει αλλά από την επόμενη κιόλας μέρα, αρχίστε "περικοπές χρόνου" σαν... τους υπουργούς οικονομικών. Κάθε μέρα κόψτε 10-15 λεπτά , έτσι ώστε σε με περίοδο ενός μήνα να το φέρεται στην δική σας ώρα ύπνου. Απόλυτα σημαντικό είναι να υπάρχει πρόγραμμα και να το τηρείτε κατά γράμμα και με αυστηρότητα. Εσείς θα βρείτε τι ταιριάζει στο παιδί σας.

Αλλά ότι αποφασίσετε, να γίνει σχεδόν απαράβατος νόμος και κανόνας.
* Νυχτερινοί εφιάλτες-νυχτερινός τρόμος
Οι εφιάλτες διαφέρουν από τον νυχτερινό τρόμο στο ότι το παιδί ενώ κοιμάται αρχίζει να φωνάζει αλλά αν το σκουντήξουμε προσεκτικά ξυπνά , καταλαβαίνει την παρουσία μας και μετά ξανακοιμάται. Αν μάλιστα είναι μεγάλο στην ηλικία, μπορεί να μας διηγηθεί το τρομαχτικό του όνειρο. Αντίθετα, στο νυχτερινό τρόμο το σοκ του γονιού είναι απίστευτο, γιατί το παιδί δεν ξυπνάει αλλά και αν ξυπνήσει, ανοίγει τα μάτια του, αλλά ουσιαστικά δεν μας παρακολουθεί, δεν καταλαβαίνει την παρουσία μας, είναι ιδρωμένο και έχει έντονη ταχυκαρδία. Παρά τα δραματικά χαρακτηριστικά του νυχτερινού τρόμου, οι γονείς να είναι σίγουροι πως δεν θα συμβεί κάτι κακό στο παιδί τους και κάποια στιγμή θα τελειώσουν.
* Που πρέπει να κοιμηθεί το μωρό μου; Μαζί μας ή μόνο του;
* Τους δύο πρώτους μήνες μπορεί να μείνει μαζί σας στο υπνοδωμάτιο για να υπάρχει εύκολη αντίδρασή σας στα ξυπνήματα του για φαγητό. Είναι μεγάλο σφάλμα αν καθυστερήσουμε να το μεταφέρουμε στο δικό του δωμάτιο μετά την πάροδο μερικών μηνών. Το μωρό θα συνηθίσει στην παρουσία σας και θα είναι δύσκολη κάθε αλλαγή αργότερα. Μην τρέξετε – συνήθως να το ταΐσετε μόλις ακούσετε το πρώτο του κλάμα, ειδικά όταν δεν έχουν περάσει οι προβλεπόμενες συνήθως 2,5-3 ώρες. Μερικοί γονείς που εσπευσμένα ηρεμούν το κλάμα του με ένα μπιμπερό στο στόμα ή στο στήθος τους, ισχυρίζονται πως το μωρό αφού έφαγε, σημαίνει ότι πεινούσε. Ίσως, να είναι και έτσι, αλλά λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο να δέχεται ακόμα και χωρίς πείνα το στήθος της μαμάς του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πραγματικά πεινούσε. Άρα λοιπόν αν αρχίσει το μωρό να κλαίει, καθυστερήστε λίγο, γιατί πολλές φορές σύντομα σταματά και κοιμάται ξανά., βεβαίως, δεν χρειάζεται και υπερβολική καθυστέρηση από την μεριά σας , γιατί μετά από ένα επίμονο κλάμα χωρίς αγκαλιά ή φαί αποδιοργανώνονται και δεν μπορούν μετά να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν.
* Να κάνω "ησυχία" στο χώρο που κοιμάται ή να ζούμε ‘’κανονικά’’ χωρίς στερήσεις;
* Ίσως, στην αρχή η ησυχία να είναι απαραίτητη για να το πάρει ο ύπνος, αλλά μετά συνεχίστε τη ζωή σας σχεδόν κανονικά. Αν το μωρό είναι στη σαλοκουζίνα σας ( που είναι ενιαίος χώρος) άφοβα ανοίξτε τον αποροφητήρα και μαγειρέψτε, άφοβα και χωρίς ενοχές βάλτε μουσική ή τηλεόραση, κάντε τα σχεδόν όλα εκτός… από το θηρίο που λέγεται ηλεκτρική σκούπα. Να είστε σίγουροι πως η επαφή του με τους θορύβους και το φως θα το βοηθήσουν στην προσαρμοστικότητα του, στην ενήλικη ζωή του.
* Ο ανήσυχος ύπνος
Είναι συχνό φαινόμενο, πολλά παιδιά να στριφογυρίζουν, να ρουθουνίζουν, να παραμιλάν και να τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο. Μην δίνεται σημασία και μην φοβάστε. Μόνο αν υπάρχει καθημερινό τρίξιμο των δοντιών ενημερώστε τον παιδοδοντίατρο σας. Αυτός θα σας δώσει ένα πλαστικό μασελάκι ( σαν αυτό που φορούν οι μποξέρ) για να το βάζετε στο βραδινό ύπνο του, ώστε να μην υποστούν φθορά τα δόντια του από την τριβή.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας