Τα δόντια του παιδιού μας. Οι "μύθοι" και η πραγματικότητα

* Βαριέται να πλύνει τα δόντια του και δεν ακούει τις προειδοποίησες μου. Αγανάκτησα και κουραστικά μαζί του. Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Η πολιτική της "τρομοκρατίας" με απειλές όπως λ.χ. "θα σαπίσουν και θα δεις τι έχεις να πάθεις στον οδοντίατρο" ή "θα σαπίσουν και σε λίγα χρόνια θα φοράς μασέλα", ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Το ίδιο απέτυχαν και οι πολύ υγιεινές συμβουλές τακτικού βουρτσίσματος. Για δεκαετίες ολόκληρες, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια γονείς έλεγαν, ξαναέλεγαν, συμβούλευαν, απειλούσαν, γκρίνιαζαν… αλλά οι οδοντίατροι συνέχιζαν να έχουν πλούσια πελατεία παιδιών με τερηδονισμένα δόντια. Άρα, επιβάλλεται μια ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ.

Ξεκινήστε την προσπάθειά σας σχεδόν από το μηδέν. Εννοώ, από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι. Αφού σταματήσουν… οι πανηγυρισμού σας (σαν να πήρε η εθνική Ελλάδος το παγκόσμιο κύπελλο), αρχίστε την "προπόνηση". Έτσι λοιπόν μετά από κάθε τάισμα, αφού πιεί το νεράκι του, με μια βρεγμένη γάζα καθαρίστε τα ούλα και όσα δοντάκια ήδη υπάρχουν. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ; Πρόκειται και για ουσιαστική αλλά κυρίως και συμβολική ενέργεια της μάνας. Ήδη από 6-7-8 μηνών συνηθίζει να ανέχεται την απαραίτητη μεν, άλλα όχι και τόσο ευχάριστη δε "πράξη" ενός αντικειμένου (γάζα ή οδοντόβουρτσα) που "κινείται" μέσα-έξω πάνω- κάτω στο στόμα του. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΜΑ ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Όλα αυτά ήταν η αρχή. Όταν το παιδί μεγαλώσει και γίνει 3 χρονών χαρίστε του μια οδοντόβουρτσα. Μια μικρή και μαλακή. Φροντίστε η πράξη σας να έχει χαρακτηριστικά παιχνιδιού. Δεν χρειάζονται μαθήματα και πολλές φιλοσοφίες. Απλά πάτε μαζί με το παιδί στο μπάνιο, βάλτε το να πατήσει σε μια καρέκλα, να κοιτάζει και αυτό στον καθρέφτη και ζητήστε του, όχι να πλύνει τα δόντια (το παιδί 2-3 χρονών δεν καταλαβαίνει την έννοια "πλένω δόντια") αλλά ζητήστε του να ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΑΝΩ". Σας το ξαναεπαναλαμβάνω ότι μόνο αν στη βαρετή πράξη δώσουμε χαρακτηριστικά παιχνιδιού , μόνο τότε υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ.
* Η τερηδόνα χτυπά πολλά παιδιά
Υποβαθμισμένη χαρακτηρίζεται η στοματική υγεία των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε μη αστικές περιοχές και σε κοινωνικά στρώματα με χαμηλό οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα, η κατάσταση γίνεται χειρότερη στα παιδιά ηλικίας 12 ετών, όπου επτά στα δέκα έχουν τερηδόνα, ενώ προβληματική είναι η στοματική υγεία σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών, με το νομό Ιωαννίνων να κατέχει την αρνητική πρωτιά όπου το σύνολο των 15χρονων έχουν τερηδόνα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα παιδιά μεταναστών, με μόλις το 26,2% των 5χρονων και το 10,3% των εφήβων να μην εμφανίζουν τερηδόνα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από την πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη καταγραφής στοματικής υγείας, που διενεργήθηκε από επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Το παρήγορο είναι, ότι ο δείκτης τερηδόνας παρουσιάζεται μειωμένος έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το παρελθόν (μελέτη 2004) και στις τρεις ηλικιακές ομάδες των παιδιών αλλά το ανησυχητικό είναι, ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αθεράπευτων αναγκών, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου ο καθηγητής παιδοδοντιατρικής Κ. Ουλής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που καταγράφεται υψηλότερος δείκτης τερηδόνας, είναι ο νομός Ιωαννίνων στα παιδιά 5 ετών και Λαρίσης στις ηλικίες 12 και 15 ετών. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Χανίων και Κεφαλληνίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η κατάσταση είναι σημαντικά χειρότερη στον αγροτικό πληθυσμό και όπως είπε ο κ. Ουλής το φαινόμενο συνδέεται με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και έλλειψη ενημέρωσης. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 57,4% των παιδιών 12 ετών και το 47,3% των εφήβων 15 ετών, βουρτσίζουν μόνο μία φορά ή αραιά και ποτέ τα δόντια τους, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες η μία φορά την ημέρα ίσον καμία.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η μελέτη κατέγραψε κοινωνικές ανισότητες όσον αφορά στην στοματική υγεία, καθώς τα παιδιά με γονείς ανώτατης εκπαίδευσης και από αστικές περιοχές επισκέπτονται τον οδοντίατρο, για πρόληψη σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά έναντι των παιδιών από αγροτικές περιοχές και χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξανόμενου του εκπαιδευτικού επιπέδου αλλά και του μηνιαίου εισοδήματος αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων (ηλικίας 65-74) που είχε διατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ατόμων τρίτης ηλικίας δεν είχε καλύψει τις προσθετικές του ανάγκες. Μάλιστα, στην ηλικία 65-74 ετών το ποσοστό εκείνων που είχε ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης ήταν υψηλότερο το 2013 συγκριτικά με το 2004.

«Τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Κατσίκης και κάλεσε την διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να συμπεριλάβει την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη στις ασφαλιστικές καλύψεις του Οργανισμού.

[ statesmen.gr ]
* Έχει δόντια με τερηδόνα, αλλά κάνω υπομονή μέχρι να βγουν τα καινούρια "μόνιμα".​ΈΝΑΣ ​ΜΎΘΟΣ! Που πρέπει να αλλάξει!​
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά, παρουσιάζουν ήδη από τον 3ο-4ο χρόνο τερηδονισμένα δόντια, λόγω γλυκών, χρήσης πιπίλας βουτηγμένης στο μέλι, και της επιλογής των γονιών να αφήνουν (για να νανουριστούν) τα μωρά τους να κοιμηθούν με το μπιμπερό στο στόμα όλη την νύχτα. Όλες αυτές οι τόσες συχνές επιλογές γιαγιάδων και γονέων οδηγούν σε ένα στόμα όπου αντί το αστραφτερό χαμόγελο, συναντάμε διασκορπισμένες μαύρες κουκκίδες και μικρές τρυπίτσες. Οι γονείς το βλέπουν, αλλά συχνά εφησυχάζουν περιμένοντας να πέσουν τα σάπια, για να βγουν επιτέλους τα γερά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ-ΝΕΟΓΙΛΑ 20 ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:

* Για την ανάπτυξη της ομιλίας στα μικρά παιδιά. * Γιατί με την "παρουσία" τους έως την κανονική απόπτωση τους στα 6 χρόνια, κρατάν "την σωστή θέση" για τα μετέπειτα μόνιμα δόντια. Εννοώ, πως αν δεν τα περιποιηθούμε και τα αφήσουμε σαπισμένα να πέσουν νωρίτερα, ο κενός χώρος που δημιουργείται καταλαμβάνεται από τα διπλανά δόντια αναγκάζοντας τα μόνιμα δόντια που θα βγουν αργότερα, να πάρουν στραβή διάταξη.
* Η παρουσία "σάπιων" δοντιών επιτρέπει σε πολλά μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό, προκαλώντας μολύνσεις και αποστήματα. Άρα, δεν πρέπει πρώτον να κάνουμε τα τρομακτικά διατροφικά λάθη που σας περιέγραψα, και με την πρώτη εμφάνιση τερηδονισμένων δοντιών να απευθυνθούμε στον παιδοδοντίατρο.
* Πρέπει να απαγορεύσω όλα τα γλυκά για να προστατέψω τα δόντια του;
Ας είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ. Δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε "την αμαρτία" του γλυκίσματος από το και τη ζωή του παιδιού μας. Και αν τα καταφέρουμε- με ωμή τρομοκρατία τώρα- αργότερα στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή θα αρχίσει να "καταπίνει" ολόκληρες τούρτες. Ας δούμε το θέμα μας ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Τι συμβαίνει όταν τρώμε ένα γλυκό;

Πολύ σύντομα, σε περίπου 2 λεπτά, παράγεται οξύ που το σάλιο μας το εξουδετερώνει σε περίπου μισή ώρα. Ώσπου όμως να εξουδετερωθεί το οξύ, παραμένει για 20 τουλάχιστον λεπτά στο στόμα, διαποτίζει το οξύ τα δόντια και αρχίζει να τα φθείρει. Να λοιπόν γιατί η πρακτική μερικών γονέων για ένα δήθεν "ήρεμο ύπνο" με το μισογεμάτο μπιμπερό με γάλα στο στόμα, έχει ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Κάθε σταγόνα γάλακτος που μένει όλη νύχτα στο στόμα "ροκανίζει" τα δόντια του μωρού.

Τι επομένως να προσέξουμε για τα γλυκίσματα; Την προσκολλητική δύναμη του κάθε είδους γλυκού στα δόντια. Πόσο δηλαδή γερά κολλά πάνω τους. Τα στερεά γλυκίσματα, λόγου χάρη μια πάστα ή ένα σιροπιαστό, κολλάν σταθερότερα από ένα υγρό, λ.χ. μια πορτοκαλάδα. Τεράστια σημασία έχει ο χρόνος επαφής. Δηλαδή, άλλη ζημιά προκαλεί μια καραμέλα που την γλύφει για πολλή ώρα το παιδί στο στόμα του και άλλη ζημιά (ασφαλώς πολύ μικρότερη) κάνει μια μικρή σοκολάτα που σε "μηδέν χρόνο" το παιδί την καταβροχθίζει. Άρα κάντε με το παιδί σας έντιμους συμβιβασμούς. Ναι αναγκαστικά στα γλυκίσματα, ναι πιθανώς σε μια μικρή σοκολάτα αλλά ένα μεγάλο όχι στις καραμέλες.
* Έχει δόντια με τερηδόνα, αλλά κάνω υπομονή μέχρι να βγουν τα καινούρια "μόνιμα".​ΈΝΑΣ ​ΜΎΘΟΣ! Που πρέπει να αλλάξει!​
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά, παρουσιάζουν ήδη από τον 3ο-4ο χρόνο τερηδονισμένα δόντια, λόγω γλυκών, χρήσης πιπίλας βουτηγμένης στο μέλι, και της επιλογής των γονιών να αφήνουν (για να νανουριστούν) τα μωρά τους να κοιμηθούν με το μπιμπερό στο στόμα όλη την νύχτα. Όλες αυτές οι τόσες συχνές επιλογές γιαγιάδων και γονέων οδηγούν σε ένα στόμα όπου αντί το αστραφτερό χαμόγελο, συναντάμε διασκορπισμένες μαύρες κουκίδες και μικρές τρυπίτσες. Οι γονείς το βλέπουν, αλλά συχνά εφησυχάζουν περιμένοντας να πέσουν τα σάπια, για να βγουν επιτέλους τα γερά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ-ΝΕΟΓΙΛΑ 20 ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:

* Για την ανάπτυξη της ομιλίας στα μικρά παιδιά. * Γιατί με την "παρουσία" τους έως την κανονική απόπτωση τους στα 6 χρόνια, κρατάν "την σωστή θέση" για τα μετέπειτα μόνιμα δόντια. Εννοώ, πως αν δεν τα περιποιηθούμε και τα αφήσουμε σαπισμένα να πέσουν νωρίτερα, ο κενός χώρος που δημιουργείται καταλαμβάνεται από τα διπλανά δόντια αναγκάζοντας τα μόνιμα δόντια που θα βγουν αργότερα, να πάρουν στραβή διάταξη.
* Η παρουσία "σάπιων" δοντιών επιτρέπει σε πολλά μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό, προκαλώντας μολύνσεις και αποστήματα. Άρα, δεν πρέπει πρώτον να κάνουμε τα τρομακτικά διατροφικά λάθη που σας περιέγραψα, και με την πρώτη εμφάνιση τερηδονισμένων δοντιών να απευθυνθούμε στον παιδοδοντίατρο.
* Έπεσε και έσπασε το δόντι του, αλλά δεν πειράζει θα βγει το άλλο. ​ΈΝΑΣ ​ΜΎΘΟΣ! Που πρέπει να αλλάξει!​
Τα ατυχήματα στην παιδική ηλικία είναι πολύ συχνά. Είναι λάθος, αν μετά από ένα χτύπημα, δούμε το δόντι να έχει φύγει από τη θέση του, να περιμένουμε πότε… θα ξεπροβάλει το επόμενο μόνιμο δόντι. Σε περίπτωση τραυματισμού των χειλιών ή της γλώσσας η πρώτη μας ευθύνη είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία πιέζοντας το σημείο που αιμορραγεί με μία γάζα. Πιέζουμε το σημείο εκείνο με δύναμη, αφού έχουμε ξεπλύνει το τραύμα με άφθονο νερό της βρύσης. Σε περίπτωση που το δόντι ξεριζώθηκε από τη θέση του, τότε:

* Πιάνουμε προσεκτικά το δόντι από την κορυφή που φαίνεται συνήθως (δηλαδή όχι από το σημείο που είναι κρυμμένο μέσα στο στόμα).
* Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό της βρύσης.
* Εάν το παιδί είναι μεγάλο (τουλάχιστον στο δημοτικό σχολείο – οπότε μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας) και έχουμε ψυχραιμία το καθαρό (μετά τα πλύσιμο) δόντι το ξανά-τοποθετούμε στη θέση του.
* Εάν όμως όπως είναι και το πιο αναμενόμενο δεν μπορούμε να δείξουμε την ψυχραιμία που απαιτείται , το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπουκαλάκι που κλείνει καλά, αφού πρώτα το μπουκαλάκι το έχουμε γεμίσει είτε με φυσιολογικό ορό (αυτές τις αμπούλες που βάζουμε στη μύτη του παιδιού) είτε με κρύο γάλα!!!
* ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Η ΠΡΟΓΝΟΣΗ ΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ-ΒΓΑΛΜΕΝΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.
* Το φθόριο είναι απαραίτητο για την προστασία των δοντιών;
Καταρχήν, οδοντόπαστες που μπορεί να περιέχουν φθόριο, χρησιμοποιούμε μετά τα 4 χρόνια. Και αυτό γιατί, πολύ σπάνια τα μικρότερα παιδιά μπορούν να κάνουν γαργάρα και να φτύσουν χωρίς να το καταπιούν. Όσον αφορά το φθόριο, ναι είναι αποτελεσματικό στην αντοχή των δοντιών. Το φθόριο έχει σκοπό να προστατέψει το σμάλτο των δοντιών, κάνοντας το πιο ανθεκτικό στην δράση των οξέων των γλυκών.

Η φθορίωση- προστασία των δοντιών, μπορεί να επιτευχθεί είτε με την χρήση
α) φθοριούχας οδοντόπαστας,
β) με την χρήση υγρών για γαργάρες- αυτό σε παιδιά πάνω από 8-9 χρονών κάθε βράδυ μετά το βούρτσισμα.
γ) φθορίωση από παιδοδοντίατρο κάθε 6 μήνες,
δ) χρήση παστίλιας φθορίου.

Δείτε τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΆ sites
Που δημοσιεύουν ΆΡΘΡΑ ΜΑΣ
κάντε ΚΛΙΚ! Σε καθένα Ξεχωριστά

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας