Τεχνολογικά / Κοινωνικά Δίκτυα και τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ - ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέμα Ημέρας* Βιντεάκι, για το υπερκινητικό παιδί με Διάσπαση της προσοχής του!
* To Facebook προκαλεί κατάθλιψη και εντείνει το συναίσθημα της ζήλειας
Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, το facebook έχει θετική επίδραση σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί για επικοινωνία με τους άλλους καθώς και για ενημέρωση. Αντιθέτως, αν ο βασικός σκοπός του ατόμου είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα του προκληθεί ζήλεια και θα πάθει κατάθλιψη.

kΣύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, το facebook έχει θετική επίδραση σε οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί για επικοινωνία με τους άλλους καθώς και για ενημέρωση. Αντιθέτως, αν ο βασικός σκοπός του ατόμου είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα του προκληθεί ζήλεια και θα πάθει κατάθλιψη.

Η μελέτη έγινε σε 736 νέους χρήστες, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι της Σχολής Δημοσιογραφίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Computers in Human Behavior" (Οι υπολογιστές στην ανθρώπινη συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική Independent.

Η έρευνα βρίσκει απόλυτα υγιές το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του και, γι' αυτό το λόγο , να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό δίκτυο,όπως το Facebook. Η ψυχική του υγεία, όμως, κινδυνεύει να επιδεινωθεί, αν συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων.

Η Μάργκαρετ Ντάφι, τονίζει πως, «Το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους.Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη».

Συνεχίζει λέγοντας, ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων προκειμένου να αποφύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές στο μέλλον, κάνοντας σωστή χρήση του facebook. Για παράδειγμα το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να «πυροδοτήσει» αισθήματα μειονεξίας και, τελικά, κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563214005767

[ Πηγή ]
* Οι ταμπλέτες πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Μπορεί να είναι βολικό για τους γονείς, όμως το να απασχολείς μικρά παιδιά με «έξυπνες» συσκευές μπορεί να «φρενάρει» την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν ταμπλέτες και «έξυπνα» κινητά, αντί για την τηλεόραση όπως έκαναν κάποτε, προκειμένου να κρατούν απασχολημένα τα μικρά παιδιά τους. Όμως, μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη εγείρει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο αυτό, πέρα από βολικό για τους γονείς, είναι πράγματι καλό για τα παιδιά, καθώς μπορεί να «φρενάρει» την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την παιδίατρο Τζένι Ραντέσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αξιολόγησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις πιθανές επιπτώσεις της συχνής χρήσης υπολογιστών και κινητών από τα παιδάκια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν, ότι ναι μεν μπορεί ένας γονιός να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού με αυτό τον τρόπο, και έτσι το παιδί να απορροφηθεί με το νέο «παιγνίδι» του και να ησυχάσει, όμως το τίμημα μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά του να αυτοελέγχεται και να επικοινωνεί με τους άλλους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι ενώ μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί εκτενώς η επίπτωση της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών στα μικρά παιδιά σε προσχολική ηλικία, δε συμβαίνει το ίδιο με τις ταμπλέτες (tablets) και τα έξυπνα κινητά (smartphones).

«Αν αυτές οι συσκευές γίνουν η κυρίαρχη μέθοδος για να ηρεμούν και να απασχολούνται τα παιδιά, θα μπορέσουν άραγε να αναπτύξουν τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης;» θέτουν το ερώτημα οι ερευνητές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως όσα παιδιά κάτω των τριών ετών περνούν πολλή ώρα μπροστά σε μια διαδραστική οθόνη αφής, δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις αναγκαίες ικανότητες για τα μαθηματικά και για τις επιστήμες γενικότερα.

Η Τζένι Ραντέσκι συστήνει στους γονείς να ενθαρρύνουν στα παιδιά τους έγκαιρα την «άμεση διαδραστική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο». Όπως είπε, είναι ζωτικό όλη η οικογένεια να αφιερώνει καθημερινά χρόνο για επαφή και επικοινωνία, αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά.

Μελέτες ήδη δείχνουν, ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και αναπτύσσονται πιο φυσιολογικά σε αυτή την περίπτωση, παρά μέσα από τις οθόνες, καθώς, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση (την ικανότητα να νιώθουν τους γύρω τους και να μπαίνουν στη θέση τους), καθώς και να λύνουν προβλήματα με ομαδικό τρόπο.

Επιπλέον, κατά τους ερευνητές, το να παίζει ένα μικρό παιδί με τα «τουβλάκια» του, μπορεί τελικά να το βοηθήσει περισσότερο να αναπτύξει μαθηματικές ικανότητες, παρά όταν είναι «καρφωμένο» σε μια οθόνη, έστω και διαδραστική. Τα διαδραστικά προγράμματα (π.χ. τα ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία) που προσφέρουν οι ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά, γίνονται πιο χρήσιμα από εκπαιδευτική άποψη όσο ένα παιδί πλησιάζει στη σχολική ηλικία, αλλά όχι μέχρι να γίνει δύο έως τριών ετών.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι, ότι η επίπτωση των ηλεκτρονικών συσκευών στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά των μικρών παιδιών παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό προς το παρόν, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να μην δίνουν με ευκολία – επειδή αυτό τους βολεύει – μια ταμπλέτα ή ένα κινητό στο παιδί τους για να περνάει την ώρα του.

[ Πηγή ]
* Δείτε ένα βιντεάκι, για την πρώιμη ανίχνευση του ΑΥΤΙΣΜΟΥ
* Οι δίδυμες που ένωσε το YouTube
Μοιάζει με μια ιστορία βγαλμένη από τον κινηματογράφο και προσαρμοσμένη στην εποχή του Διαδικτύου. Δύο - κατά πάσα πιθανότητα - δίδυμες αδελφές, υιοθετημένες από διαφορετικές οικογένειες και μεγαλωμένες σε διαφορετικές ηπείρους, επανασυνδέθηκαν μέσα από το YouTube. Γεννήθηκαν και οι δύο στη Σεούλ στις 19 Νοεμβρίου του 1987 και υιοθετήθηκαν περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννησή τους. Ωστόσο, η Αναΐς Μπορντιέρ μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού, ενώ η Σαμάνθα Φούτερμαν στη Βερόνα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Αναΐς, τον περασμένο Φεβρουάριο, εντόπισε σε βίντεο αναρτημένο στο YouTube μια ηθοποιό που έμοιαζε με αντίγραφο του εαυτού της: σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση, παρόμοιες κινήσεις και πολύ οικεία φωνή. Επειτα από τα, επίσης οικεία, στοιχεία για τη ζωή της Σαμάνθα, τα οποία εύκολα ανακάλυψε με λίγο ψάξιμο στο Google και στο IMDB (ανάμεσα στις ταινίες όπου έχει συμμετάσχει η Σαμάνθα είναι και οι «Αναμνήσεις μιας γκέισας»), η Αναΐς, «τρομοκρατημένη και ταυτοχρόνως ενθουσιασμένη», προσέγγισε διαδικτυακά το πιθανό άλλο της μισό. Η απάντηση που έλαβε από τη Σαμάνθα ήταν μια φωτογραφία του πιστοποιητικού γέννησης. «Ενιωσα λες και είχα πάθει έμφραγμα. Παράλληλα, αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου - ένας καινούργιος κόσμος μού ανοίχτηκε» επισήμανε η 26χρονη ηθοποιός στους «Σάντεϊ Τάιμς».

Οι δυο κοπέλες δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα στοιχείο για τους βιολογικούς τους γονείς, κάτι που θα πιστοποιούσε τον δεσμό τους. Ωστόσο, τρεις ώρες συνομιλίας μέσω skype ήταν αρκετές για να αισθανθούν η Σαμάνθα και η Αναΐς μια αβίαστη σύνδεση. Κατόπιν, η Σαμάνθα άρχισε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρηματικών δωρεών στην ιστοσελίδα Kickstarter, ώστε να μαζέψει τα 22.000 ευρώ που χρειαζόταν για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αφηγείται την ιστορία της επανασύνδεσης. Τελικά, δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 υποστηρικτές και συγκεντρώθηκαν σχεδόν 33.000 ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε και το τεστ DNA των κοριτσιών. Στην πρώτη τους φυσική συνάντηση στο Λονδίνο, «όταν άνοιξε η πόρτα ένιωσα ακινητοποιημένη. Ηταν περίεργο να έχω απέναντί μου τον εαυτό μου» δήλωσε η Αναΐς.

Οι δυο αδελφές οργανώνουν δεύτερη εκστρατεία στο Kickstarter, με νέο στόχο σχεδόν 60.000 ευρώ, για την κάλυψη της τελικής επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ. Αυτό θα αρχίζει από την πρώτη συνάντηση των κοριτσιών και θα τελειώνει με την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων του DNA, τα οποία δεν έχουν βγει ακόμα στο φως της δημοσιότητας. «Τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν το facebook, το YouTube και τα κοινωνικά μέσα» δήλωσε η Αναΐς για τη μοναδική δυνατότητα να ακολουθεί τη Σαμάνθα μέσα από το Διαδίκτυο. Ωστόσο, μένει ακόμα να φανεί αν η ιστορία τους αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα του ρόλου του Διαδικτύου στη σύνδεση των ανθρώπων ή αν τελικά είναι μια περίτεχνη φάρσα από αυτές που ευνοεί η φύση των κοινωνικών μέσων.

Video:


www.tanea.gr
* Sexting, η μόδα που παγιδεύει τους εφήβους
Τα παιδιά κάνουν λάθη. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά. Αυτές οι δύο αλήθειες, ξεχειλωμένες στον υπερθετικό τους, «πρωταγωνιστούν» στην ιστορία που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ». Μια υπόθεση που αφορά τη 14χρονη Μ. (δεν αποκαλύπτουμε τα στοιχεία της για προφανείς λόγους), αλλά θα μπορούσε να αφορά περίπου οποιονδήποτε.

Απέναντί μου κάθεται η μητέρα της. Η κ. N.M. γνώριζε τι είναι το sexting, η μόδα της αποστολής προκλητικών φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, όχι όμως ότι έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και στην Ελλάδα. «Μια μέρα ήρθε η κόρη μου και μου είπε ότι κυκλοφόρησαν γυμνές φωτογραφίες μαθητριών του σχολείου μέσω facebook. Της θύμισα να είναι προσεκτική, πως ό,τι γράφεται στο Ιντερνετ μένει. Σαν να της έλεγα “πήγαινε κάνε τα ίδια”». Για μια στιγμή διστάζει, αλλά αμέσως συνεχίζει με φόρα. Αυτή η οικογένεια έχει περάσει έναν κανονικό «Γολγοθά» τον τελευταίο καιρό, δεν είναι ώρα για δειλίες.

«Εμαθα τι συνέβαινε όταν μια μέρα μπήκα στον λογαριασμό της στο facebook, όπως συνηθίζω αραιά και πού για να έχω έναν έλεγχο. Εγραφε σε φίλη της ότι θέλει να αυτοκτονήσει, ότι δεν άντεχε άλλο. Τη ρώτησα, μου τα είπε όλα κλαίγοντας». Λίγο καιρό νωρίτερα, η Μ. είχε γνωρίσει έναν 17χρονο, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει να ανταλλάσσουν μηνύματα. Κάποια στιγμή, εκείνος την έπεισε να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία της μέσω snapchat (σ.σ. υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, που διαγράφονται μετά την παραλαβή τους). Το έκανε νομίζοντας ότι η φωτογραφία θα διαγραφεί αμέσως. Δυστυχώς, ο νεαρός φωτογράφισε την εικόνα με ένα δεύτερο κινητό. Την έστειλε σε ένα φίλο του. «Ο φίλος του σε έναν άλλο φίλο του κ.ο.κ. Σε έξι ώρες, η εικόνα του παιδιού μου είχε κυκλοφορήσει παντού». Σημειωτέον, οι έφηβοι σήμερα έχουν 2.000-3.000 φίλους ο καθένας στο facebook.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η Μ. άρχισε να λαμβάνει εκατοντάδες υβριστικά μηνύματα από συμμαθητές, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, ακόμα και από άλλα σχολεία. «Είσαι πουτ...» η μόνιμη επωδός. Οι μέρες περνούσαν, το μένος δεν κόπαζε, ενώ η επίμαχη φωτογραφία διακινούνταν ακόμα και από γονείς μαθητών. Η οικογένεια απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Εκεί τους είπαν ότι μπορούν να καταθέσουν καταγγελία: η διακίνηση γυμνών φωτογραφιών ανηλίκων κάτω των 15 ετών θεωρείται κακούργημα. «Προφανώς όσοι το έκαναν δεν το γνώριζαν. Βρεθήκαμε σε τρομερό δίλημμα», λέει η κ. Ν.Μ. «Πώς στρέφεσαι εναντίον όλου του σχολείου; Εμείς θέλαμε να τελειώσει, όχι να προκαλέσουμε πόλεμο». Στο μεταξύ, το bullying είχε ξεφύγει από τα ιντερνετικά όρια. Πλέον, τα παιδιά κορόιδευαν ανοιχτά τη Μ. στον δρόμο.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η στάση του σχολείου. Σε συνάντηση που έγινε, ο διευθυντής αποκάλεσε την κοπέλα «χυδαία», πιέζοντας τους γονείς να την μετακινήσουν σε άλλο σχολείο. Πράγματι, αποφάσισαν να την εγγράψουν σε άλλο σχολείο, αλλά κάποιοι απειλούσαν ότι θα στείλουν τη φωτογραφία και εκεί. Αλλαξαν πόλη. Τώρα τα πράγματα έχουν ησυχάσει. Αραιά και πού εμφανίζονται περίεργα μηνύματα, αλλά η Μ., με τους γονείς της από κοντά, έχει μάθει να τα αντιπαρέρχεται. Συνεχίζουν να συμβουλεύονται παιδοψυχολόγο.

«Εχω ένα πολύ καλό παιδί, καλή μαθήτρια, του 20, και με μυαλό, υπεύθυνη. Εκανε ένα λάθος. Που σημαίνει ότι κάναμε κι εμείς κάποιο λάθος», λέει η κ. Ν.Μ. «Είναι η πρώτη γενιά που μεγαλώνει με τόσα εργαλεία, δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς αυτές τις ελευθερίες. Εμείς ήμασταν η γενιά που καταπιέστηκε, δεν ήθελες να τραβήξει και το παιδί σου τα ίδια. Ομως δεν είναι έτσι. Χρειάζεται προσοχή, έλεγχος. Τα βλέπεις που ντύνονται έτσι, που είναι κοκέτες, η μία αντιγράφει την άλλη, συμπεριφέρονται και μιλούν πιο ώριμα απ’ ό,τι εμείς στην ηλικία τους, αλλά τελικά είναι παιδιά. Σήμερα ήταν το δικό μου, αύριο μπορεί να είναι κάποιου άλλου».

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φτάνουν συχνά ανάλογες καταγγελίες. Φωτογραφίες αποστέλλονται στο πλαίσιο φλερτ, αποθηκεύονται και διακινούνται σε γνωστούς και αγνώστους. Εφηβες πέφτουν θύματα εκβιασμού, απειλών, ταπείνωσης. Σε μια περίπτωση, νεαρός απειλούσε μια κοπέλα «στείλε μου κι άλλες, αλλιώς θα στείλω αυτές στον μπαμπά σου». Σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Φαίδρα Λογοθέτη, πίσω από το sexting μπορεί να κρύβεται από μια απλή εφηβική περιέργεια μέχρι χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η προσπάθεια της έφηβης να γίνει αποδεκτή. Χρειάζεται εγρήγορση. «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο γονιός είναι να εξηγήσει στο παιδί του τους κινδύνους και να συζητήσει μαζί του πώς μπορεί να προστατευθεί. Σημαντικό είναι, επίσης, να επιβάλλει όρια σε σχέση με την ασφαλή χρήση κινητού και υπολογιστή, να μπλοκάρει την πρόσβαση σε επικίνδυνες εφαρμογές και, ναι, να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης».

www.kathimerini.gr
* Προκλήσεις και βία στο νεανικό δίκτυο ask.fm
«Είσαι άσχημη,τι δεν καταλαβαίνεις;». «Σαν παραπληγική είσαι καημένη». «Ψόφα». «Ρε μπάζο». «Κακάσχημη. Σόρι κιόλας». «Επειδή η Μένια είναι πολύ ζώο και δεν απαντάει στο ask επειδή δεν θέλει να χαλάσει τη φήμη της, που μόνο φήμη δεν έχει αλλά τεσπά, πες της ότι είναι κωλόχοντρη, ότι είναι ένα τίποτα ότι νομίζει ότι είναι κάποια επειδή έχει κώλο και αυτός βασικά είναι μέσα στο λίπος. Πες της τα». Η είσοδος χθες το απόγευμα στην ελληνική πλευρά του ask.fm έμοιαζε με κατάβαση σε ορμητικό εφηβικό ποτάμι.

Το σάιτ αποτελεί τη νέα μόδα μεταξύ των μαθητών, 13 ετών και πάνω (αν και εντοπίσαμε και μικρότερες ηλικίες) υποσκελίζοντας μέχρι και το facebook. Το ask.fm βασίζεται στις ερωταπαντήσεις. Οι χρήστες δημιουργούν προφίλ, όχι απαραίτητα με το πραγματικό τους όνομα, και μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις σε άλλους και να απαντούν αυτές που τους τίθενται. Το σάιτ έχει ελάχιστες ρυθμίσεις απορρήτου. Ακόμα και κάποιος που δεν διατηρεί προφίλ στο ask.fm μπορεί να το περιηγηθεί, διαβάζοντας τους σύντομους διαλόγους, ενώ μπορεί ακόμα και να θέσει ερωτήσεις στους χρήστες (αντίθετα για να δεχθεί ερωτήσεις πρέπει να δημιουργήσει προφίλ). Ακόμα και οι έχοντες προφίλ όμως, έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις ανώνυμα. Με μια σύντομη περιήγηση διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες ερωτήσεις που υποβάλλονται προέρχονται από τέτοιους «άγνωστους» χρήστες.

«Πανέμορφη μικρή» έγραφε κάποιος σε μια κοπέλα. «Ευχαριστώ άγνωστε» απάντησε εκείνη. «Πόσο είσαι;» συνέχισε ο άλλος. «13,5». Παρακάτω μια άλλη μαθήτρια απαντούσε με χιούμορ στην ερώτηση «τι φοράς κάτω από τα ρούχα σου»: «σωβρακοφανέλα». Δημοφιλής ήταν επίσης χθες η ερώτηση «στρινγκ ή μπραζίλ;», ενώ οι ανοιχτές σεξουαλικές προκλήσεις έδιναν κι έπαιρναν («Στα τέσσερα κι ας είσαι δεκατέσσερα»). Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία ερωτήσεων είναι τα υβριστικά σχόλια σχετικά με την εμφάνιση των χρηστών, που άλλοτε τα παιδιά προσπερνούν με χιούμορ κι άλλοτε τα επιστρέφουν («Δεν βλέπεις τη φάτσα σου μωρή...»). Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα σχόλια είναι γραμμένα σε greeklish και στην αργκό του τσατ («se padreuei h mana s? », «se 8elw» κ.λπ.).

Το ask.fm, με έδρα τη Λεττονία, μετρά πάνω από 70 εκατ. χρήστες, οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι. Από τον Ιούνιο του 2010, που βγήκε στον αέρα, η δημοφιλία του καλπάζει και σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γονείς είχαν ξεκινήσει να ελέγχουν τους «παραδοσιακούς» λογαριασμούς των παιδιών τους σε facebook και τουίτερ, επιβάλλοντας περιορισμούς. Στο διάστημα αυτό ωστόσο έχουν σημειωθεί εννέα αυτοκτονίες παιδιών 12 έως 17 ετών σε Αγγλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ (η τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο), οι οποίες σχετίζονταν με λεκτική κακοποίηση (bullying) που δέχονταν μέσω του σάιτ. Σε αντίθεση με άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, το ask.fm δεν προβλέπει την αναφορά προσβλητικών σχολίων, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από την ανώνυμη παρενόχληση.

Το τελευταίο θύμα φέρεται να ήταν η 12χρονη Rebecca Ann Sedwick από τη Φλόριντα (επισήμως ο θάνατός της δεν έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία). Οι γονείς της ανέφεραν ότι δεχόταν έντονο cyber-bullying μέσω του ask.fm. Στο προφίλ της υπήρχαν «ερωτήσεις» όπως «κανείς δε νοιάζεται για σένα», «στ’ αλήθεια αξίζεις να πεθάνεις». «Ολοι θα ήταν χαρούμενοι αν πέθαινες» είχαν γράψει στη Hannah Smith από την Αγγλία που βρέθηκε κρεμασμένη. Κάποια από τα παιδιά συνέχισαν να δέχονται υβριστικά σχόλια ακόμα και μετά τον θάνατό τους.

Απαντώντας σε ερώτηση μέσω του ask.fm σχετικά με τις αυτοκτονίες, ο ιδρυτής του Mark Terebin είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. «Το Ask.fm είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να επικοινωνούν, όπως κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο, όπως το τηλέφωνο, μία κόλλα χαρτί και στυλό. Μην ενοχοποιείτε το εργαλείο, αλλά προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές. Γίνετε πιο ευγενικοί, πιο καλοί, πιο ανεκτικοί», είπε. Πάντως η εταιρεία έχει ήδη κάνει ενέργειες για να ενισχύσει τις ρυθμίσεις απορρήτου και να εισάγει κουμπί για την αναφορά παρενόχλησης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής καταγγελίες σχετικές με το ask.fm. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί στην «Κ», και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι συμβουλές σχετικά με τον κυβερνο-εκφοβισμό. Πάνω από όλα, αναφέρουμε το πρόβλημά μας σε ενηλίκους που εμπιστευόμαστε.

www.kathimerini.gr
* Facebook... ενας θανασιμος κίνδυνος (αν και σπάνια)
Δέκα κινήσεις προστασίας απο τον e-βιασμό
1. Ζήτα βοήθεια από κάποιον ενήλικο εμπιστοσύνης.
2. Μην υποκύπτεις στις απαιτήσεις του εκβιαστή, έτσι του δίνεις δύναμη.
3. Μη δίνεις επιπλέον πληροφορίες. Οποιοδήποτε προσωπική πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το άτομο που σε παρενοχλεί στο Ιντερνετ.
4. Κράτα τα αποδεικτικά στοιχεία. Όταν σε απειλεί, σου στέλνει ανάρμοστες φωτογραφίες, κάνε PrintScreen(λήψη στιγμιότυπου οθόνης) και σημείωσε ημερομηνία και ώρα.
5. Διάγραψε ή κράτα σε άλλο μέρος προσωπικές πληροφορίες ή φωτογραφίες.
6. Βεβαιώσου πως δεν έχεις κακόβουλο λογισμικό (malware) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου.
7. Αλλαξε τους προσωπικούς σου κωδικούς (passwords). Μπορεί να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες σου στα κοινωνικά δίκτυα. 8. Ελεγξε αν μπορεί να υλοποιήσει τις απειλές του. Πολλές απειλές δεν ειναι παρά μπλόφες.
9. Προειδοποίησε όποιον σε παρενοχλεί πως διαπράττει σοβαρό έγκλημα. Πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να διωχθεί ποινικά και ότι εσύ το γνωρίζεις.
10. Κατάγγειλε το γεγονός. Ο νόμος είναι με το μέρος σου.

Η σιωπηλή κραυγή μιας απελπισμένης δεκαπεντάχρονης
Ο άγνωστος «φίλος» από το Διαδίκτυο κατέστρεψε τον κόσμο της νεαρής Αμάντα και την έσπρωξε στην αυτοκτονία

Cyberbullying, cyberstalking, cybergrooming, sextortion...Πριν από λίγα χρόνια, οι λέξεις αυτές μας ήταν άγνωστες, σήμερα έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες: διαδικτυακός εκφοβισμός, διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου, σεξ-βιασμός… Η υπόθεση της Αμάντα Τοντ έχει από όλα τα προαναφερθέντα και μια τραγική κατάληξη: η 15χρονη Καναδή από τη Βρετανική Κολομβία αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα, έναν μήνα αφότου είχε ανεβάσει στο YouTube ένα εννιάλεπτο βιντεάκι όπου αφηγούνταν, μέσα από χειρόγραφες καρτέλες και χωρίς να λέει ούτε λέξη, το τριετές μαρτύριό της. Τώρα όλοι αναρωτιούνται τι έφταιξε. Αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτό το τέλος. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην υπάρξουν άλλα τέτοια βίντεο, άλλες τέτοιες χειρόγραφες καρτέλες: «Δεν έχω κανέναν. Χρειάζομαι κάποιον. Το όνομά μου είναι Αμάντα Τοντ».

Ολα αρχίζουν με μια φωτογραφία, μια προσωπική πληροφορία, ένα password που παραδίδεται σε κάποιον άγνωστο μέσω του Ιντερνετ. «Ποτέ δεν θα μπορέσω να πάρω πίσω αυτή τη φωτογραφία. Είναι εκεί έξω για πάντα», έγραφε σε μια από τις καρτέλες της η Αμάντα. Στα 12 της χρόνια, κάποιος άγνωστος την έπεισε να του στείλει μια φωτογραφία της με γυμνό το στήθος, τραβηγμένη μέσω webcam. Εναν χρόνο μετά, ο άνδρας άρχισε να την παρενοχλεί στο facebook. Της ζήτησε να γυμνωθεί μπροστά στην κάμερα, ειδάλλως θα έβλεπαν όλοι τη φωτογραφία - ο ορισμός του sextortion, ή σεξ-βιασμού όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά. Η Αμάντα αρνήθηκε, ο άγνωστος υλοποίησε την απειλή του. Συμμαθητές, καθηγητές, συγγενείς, όλοι έλαβαν τη γυμνόστηθη φωτογραφία της. Η Αμάντα άλλαξε πόλη, άλλαξε σχολεία, αλλά ο άνδρας πάντα την έβρισκε και πάντα έβρισκε ανθρώπους από την «πραγματική» ζωή της, συμμαθητές κατά κύριο λόγο, πρόθυμους να την οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά, απομόνωση και κατάθλιψη. Η Αμάντα κατέφυγε στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον αυτοτραυματισμό. Καμία θεραπεία ή φάρμακο δεν βοήθησε.

Ο άγνωστος που πρωταγωνίστησε στην αυτοκτονία της 15χρονης, επισημαίνει η ισπανική «Ελ Παΐς», ανταποκρίνεται στο γενικό προφίλ που περιγράφουν οι ειδικοί. «Οι περισσότεροι δρουν με τον ίδιο τρόπο», λέει ο Γκιγιέρμο Κάνοβας, πρόεδρος της οργάνωσης Protegeles εναντίον της παιδικής πορνογραφίας. «Πρώτα κερδίζουν την εμπιστοσύνη του ανηλίκου, ζητούν να μάθουν τα χόμπι και τα άγχη του». Και έπειτα οδηγούν τη συζήτηση στον σεξουαλικό τομέα. Η συμβουλή των ειδικών είναι απλή: όσο και αν επιμένει το άτομο στην άλλη πλευρά, ποτέ μη μοιράζεστε ερωτικές φωτογραφίες ούτε προσωπικές πληροφορίες ή μυστικά.

Η Αμάντα πέρασε αυτή την πρώτη κόκκινη γραμμή, όχι όμως και τις επόμενες: δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του ανώνυμου άνδρα, μίλησε στους γονείς της, η Αστυνομία ενημερώθηκε. Τι πήγε στραβά λοιπόν; Από την εμπειρία τους, οι ειδικοί λένε πως συνήθως όταν το ανήλικο θύμα αντιστέκεται στις πιέσεις ο ενήλικος δράστης εγκαταλείπει τις προσπάθειες. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της 15χρονης Καναδής. Και η προσπάθεια εντοπισμού του καθυστέρησε, καθυστέρησε πολύ. «Η διαδικασία είναι περίπλοκη και, καμιά φορά, χρονοβόρος», σημειώνει ο Κάνοβας. «Πρέπει να ζητηθεί η διεύθυνση IP από τις εταιρείες παρόχους των υπηρεσιών [facebook, YouTube…]. Και για αυτό πρέπει να υπάρχει κάθε φορά δικαστική εντολή».

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μητέρα της Αμάντα Τοντ, «η Αστυνομία ερευνούσε και ερευνούσε και έφτασε να ακολουθήσει τα ίχνη κάποιου μέχρι τις ΗΠΑ». Ο δράστης όμως αναζητείται ακόμα. Η περίπτωση της Αμάντα είναι ακραία, «δεν πρέπει να υποκύψουμε στην παράνοια», προειδοποιούν οι ειδικοί, «η πλειονότητα των νέων που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ δεν έχει υποστεί καμία παρενόχληση». Το βιντεάκι της 15χρονης πάντως θα παραμείνει στο Διαδίκτυο, «έτσι θα το ήθελε η κόρη μου», δήλωσε η μητέρα της. Και η σιωπή του θα παραμείνει εκκωφαντική.

TΑ ΝΕΑ ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Διεύθυνση Ιατρείου

 

Φιλιππουπόλεως 74 Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη, T.K 56121
 2310 725520
 6944374370
 kostaskomm@gmail.com
 Οδηγίες για να βρείτε το ιατρείο Κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα

Pediatros, Paidiatros, Παιδίατρος Θεσσαλονίκης , πεδίατρος, παιδί - όπως και αν το "γράψετε" εύκολα θα μας βρείτε.

 

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα μας